Díky plavební komoře na řece Moravě se dostanou turistické lodě až do nového přístaviště za hodonínskou radnici. Jedni nad nápadem jásají a podporují oživení cestovního ruchu a podnikání ve městě. Druzí se bojí o pohodu bydlení v okolí Staré Moravy. Lidé z obou táborů sepsali petice.

Na svém posledním zasedání měli zastupitelé odpovědět oponentům turistického přístaviště. Společnou řeč však i přes většinovou podporu přístavu a přístaviště nenašli. „Všichni, kteří v této lokalitě pobýváme, jsme zaplatili dosti značné peníze nejen za stavby, ale i za pozemky. Bydlíme v bytové individuální výstavbě. To znamená, že by se tady uvedené aktivity stavět neměly," řekl zastupitelům za petiční výbor proti výstavbě přístavu Východ a přístavišti Centrum Zbyněk Doupovec. Upozornil také na to, že není nutné, aby lodě pluly až do města.

Podpořila ho také opoziční zastupitelka Radana Stahalová. „Výstavba tohoto přístaviště a přístavu je dalším projektem, který má podpořit vyhnání obyvatelstva z města," prohlásila Stahalová.

Tomu rázně oponoval místostarosta Jiří Janda. „Určitě není smyslem předkladatele ani rady, která to doporučovala, vyhánět obyvatele z města nebo je poškodit. Ani sem nebudou plout velké lodě a počítáme s tím, že to bude klidová zóna," řekl Janda.

Zároveň ale doplnil, že přístaviště je nutné i kvůli tomu, aby měla plavidla kam plout poté, co se řeka Morava plavební komorou Rohatec propojí s Baťovým kanálem. To má nastat v roce 2019.

Většina zastupitelů se již dříve připojila k názoru, že přístaviště je výraznou příležitostí pro oživení a rozvoj cestovního ruchu. Přesto i z úzkého vedení radnice padají proti plavební komoře výtky. „Vizualizace přístavu mě vyděsila. Především pak betonové nábřeží. Myslím si, že není nutné, aby velké lodě zajížděly k rybářskému mostu. Lidé klidně mohou zůstat na řece, vystoupit, občerstvit se, půjčit si kolo či koloběžku a po krásném nábřeží, které někdy bude, do města doputovat," dodal místostarosta Ladislav Ambrozek.

Je ovšem toho názoru, že se přístav nějak vyřešit musí. Radní zcela jasně doporučili schválit odpověď petentům s tím, že s investorem záměru bude vedení města spolupracovat tak, aby se našla řešení, která minimalizují možný negativní dopad na životní prostředí a pohodu bydlení. Podpořilo ji však jen třináct zastupitelů.

VÍCE SI PŘEČTĚTE V PONDĚLNÍM VYDÁNÍ HODONÍNSKÉHO DENÍKU ROVNOST