Včelaři z Veselí nad Moravou se tohoto receptu pravděpodobně drželi, a proto nyní mohou slavit sto let od založení svého včelařského spolku. Organizace, která ve svých počátcích patřila k největším na Moravě, má dnes šestadvacet členů a spravuje více než tři sta včelstev.

„Sklenice medu znamená půl lékárničky doma. Med má totiž všestranné použití,“ vyzdvihuje předseda Základní organizace místního včelařského spolku Václav Šťastný. Podle něj obsahuje med spoustu enzymů, které jsou důležité pro lidský organismus.

„Mnozí lidé se domnívají, že když jim med zkrystalizuje, tak je to špatně. To je ale omyl. Právě to je záruka kvality, poněvadž zkrystalizuje téměř každý. Liší se pouze v tom, za jakou dobu,“ vysvětluje Šťastný. Podle včelařů je med čistý přírodní produkt, který byl kdysi výsadou králů a dnes jej může užívat každý. „Kdo jí med pravidelně, je zdravý a krásný,“ tvrdí místopředseda včelařů Lubomír Žák.

Povolení ke zřízení tamního včelařského spolku schválili rakousko-uherští úředníci za pouhé dva dny od doručení žádosti. Tak začali včelaři ve Veselí oficiálně fungovat. Za války jim však hrozil zánik, když Němci přikázali včelařům odvádět z každého včelstva dvě a půl kila medu.