Vegetariáni a vegani tentokrát měli na mikulčický kulturák zakázaný vstup. „Přijeli jsme ochutnat teplý ovárek. Chutná i našim dětem," uvedla Ludmila Pospíšilová z Dolních Bojanovic. Jiří Kudrna z Mikulčic si zase pochutnával na pečeném mase bez brambor. „Jídlo bylo moc dobré. Už jsem ho byl spláchnout slivovicí durancií," smál se Kudrna.

Podle kuchařek, kterými se to v kuchyni jen hemžilo, má největší úspěch pečené maso se zelím a teplý ovar s hořčicí a křenem. „Poptávka je také po ovarové polévce a jitrnicích. Dopoledne jsme prodávali vybrané produkty místním a všechny jsme prodali," řekla jedna z pomocnic Marta Podrazilová.

Na zabíjačce se podílelo kolem třiceti lidí, kteří začali už v pátek, kdy udělali hlavní práci na osmi prasatech. V sobotu už jen vařili a servírovali mlsným hostům. „Tato zabíjačka je taková kulturně-společenská událost. Říkali jsme si, že tady máme pěkný kulturák, tak proč neuspořádat nějakou akci s dobrým jídlem a pitím. Zároveň jsme chtěli, aby si ho i lidé mohli odnést domů," obeznámil s nápadem prezident Gurmánů Vít Pavka. Na nákup zabíjačky lidé čekali ve frontě od dopoledních hodin, aby si mohli připravit nějakou specialitu k obědu. „Tento prodej se ujal nejvíc. Lidi si chodí s kastrůlkama. Je to pro ně pohodlnější než přijít na kulturák posedět a něčeho si pokrojit," usmíval se prezident.

Zatímco si příchozí užívali tepla místního kulturního domu a pojídali, někteří členové Gurmánů postávali u velkých kotlů a připravovali škvarky nebo černou polévku. „Škvařím už dvě hodiny, ale zatím to ještě nevypadá. Do kotle dáváme pouze maso a sůl. Nic dalšího nepřidáváme," řekl jeden ze členů Gurmánů Jan Salajka. U kotlů panovala velmi dobrá nálada. Gurmáni si navzájem vyměňovali tipy a nápady, jak mít škvarky co nejlepší. „Je to moc dobré na plodnost. Měly by se jíst pravidelně," smál se jeden z nich. Někteří z nich berou zabijačku už jako tradici a možnost se sejít. „Děláme už čtvrtou várku škvarků. Je o ně velký zájem," podotknul Lubomír Bílík.

Na změnu zákonů, které nedovolují pořádat domácí porážky, si postěžoval Jaromír Bílík. „Dřív jsme si zabíjeli prasata sami. Bylo to lepší i pro ty lidi. Ti se mohli přijít podívat, jak vůbec zabíjačka vypadá. Teď jsme nuceni koupit už zabitá prasat. Jsme humánní," posteskl si.

Součástí zabíjačkových hodů byla i ochutnávka ovocných pálenek starších ročníků a vín od místních vinařů. „Máme tady devatenáct vzorků od šesti mikulčických vinařství. Nejvíc jde na odbyt Tramín červený od Petra Hubačky," informoval Vratislav Langášek, který měl na starost košt vína. O hudební program se postarala Neoveská cimbálová muzika, která zpříjemnila zabíjačkové hody.