Místo pro bydlení vzniklo v prvním patře bývalé syrovínské školky, které bylo již několik let bez využití. „Napřed jsme mysleli, že byty poskytneme starším obyvatelům, ale byly by tam docela přísné podmínky ohledně bezbariérovosti. To by bylo drahé a také neefektivní. Rozhodli jsme se je proto nabídnout mladým," řekla starostka Syrovína Zdeňka Austová.

Z dvou tříd tak vznikly čtyři byty. Jelikož je bývalá školka na svahu, tak první patro bude mít od přízemí oddělený vstup. V přízemí je již umístěný jeden byt a také obecní knihovna. „Budova je zmodernizovaná, jsou tam nová okna. Každá jednotka vyšla velikostně kolem čtyřiceti metrů čtverečných. Mají jednu místnost, koupelnu a kuchyňský kout a zvlášť regulované topení a vodu," doplnila podrobnosti Austová.

Náklady na úpravu prvního patra činily tři miliony šest set padesát tisíc korun. Z ministerstva pro místní rozvoj dostala obec dva miliony dvě stě tisíc. V dotačním titulu byla podmínka, že rozloha jednoho bytu i s chodbami nesmí přesahovat padesát metrů čtverečných.

Syrovínští nyní plánují i modernizaci obecní knihovny, která jim slouží už od roku 1922. Svým čtenářům nabízí více než čtyři tisíce knih, jež jsou evidované v online katalogu. „Knihovna by mohla být lépe osvětlená, světla jsou již stará," řekla bývalá knihovnice Luďka Hynčicová.