Tento postup má dva důvody. „Není problém si do mobilu vyfotit učebnici. Žáci už pak při testech nepoužívají ani klasické taháky. Mobily také odpoutávají pozornost," vysvětlil Šebesta.

Jiné školy o zákazu teprve uvažují. V hodonínské Základní škole Mírové náměstí si děti zatím mohou vytáhnout mobil o přestávce. Školská rada ale bude brzy projednávat možnou změnu. „Je to zatím jenom úvaha, která vychází z podnětů rodičů. Mobily by musely zůstat vypnuté a v aktovce
i o přestávkách," uvedl ředitel školy na Mírovém náměstí Vlastimil Letovský.

Mobily do školy nepatří ani podle dětské psycholožky Jany Taptičové. „Děti jsou na mobil obvykle dostatečně vyspělé až kolem devátého či desátého roku. Ve škole by měl být mobil vypnutý po celé vyučování," poukázala Taptičová.

Téma využívání elektronických přístrojů řeší každá škola trochu jinak. Masarykova základní škola ve Vracově mívala dříve s porušováním pravidel o užívání telefonů problémy. „Před třemi lety jsme začali mobily při vyrušování zabavovat. Přijít si pro něj musí rodiče. S maminkou či tatínkem si pak promluvím a už se to neopakuje," přiblížil ředitel školy Zdeněk Hlavsa. Podobné problémy se však nestávají moc často, nejvýše jednou či dvakrát do roka. Některé děti se ale bez mobilu obejdou. Synovi Aleny Možnařové se přístroj rozbil. O další si už rodičům neřekl. „Děti by se ve škole mohly místo her na mobilu vrátit k dětským hrám," řekla Možnařová. Mobilní telefony ale zcela nezatracuje, kvůli možnosti se synem mluvit by o jeho koupi uvažovala, pokud by ji požádal.

Střední školy zatím studentům mobily o přestávkách nezakazují. V budovách se lze připojit k internetu a studenti tak mohou nahlédnout do školního informačního systému. Někteří oslovení ředitelé a ředitelky jak základních, tak středních škol v souvislosti s používáním mobilních telefonů upozorňovali i na ochranu osobnosti. Žáci či studenti využívají mobil k nahrávání zvuku či videí, a to i při vyučování.