Stejně slibně vidí aktuální sezonu honů, která před nedávnem teprve začala, i předseda Okresního mysliveckého spolku Hodonín Radovan Mančík. „Máme takové pořekadlo, zajíci se počítají až po honu. Je ale pravděpodobné, že s drobnou zvěří, konkrétně se zajíci, nebude žádný problém. Počasí jim totiž v letošním roce přálo," uvedl Mančík. O něco horší by situace mohla být u bažantů. „Snad jich bude alespoň stejně jako minulý rok," doufá předseda. Podle něj lze počítat i s tím, že počty vysoké a černé zvěře zůstanou zhruba stejné.

Současné počasí však loveckým výpravám zatím příliš nepřeje. „Je deštivo a blátivo. V takovém nečase nikdy neulovíme tolik zvěře, jako když je sucho nebo námraza. Zvířata jsou totiž dobře schovaná a jen velmi těžko se vyhánějí z úkrytů," vysvětlil Mančík.

Ujistil, že i přes nepřízeň počasí se zatím není čeho obávat. Hlavní myslivecká honební sezona se totiž teprve rozjíždí. Drobnou zvěř je možné lovit až do konce roku. „Volné honitby budou do jednatřicátého prosince. V bažantnicích se pak může lovit ještě o měsíc déle, tedy až do konce ledna," upřesnil předseda mysliveckého spolku.

Kašpárek přiznává, že období honů je pro myslivce pomyslným svátkem. „Zdaleka nejde jenom o lov, důležité je také setkání s ostatními kolegy. S některými se totiž člověk nevidí třeba celý rok," řekl tasovský myslivec.

Aby lovci neslavili svoje shledání až příliš, jsou pod dohledem policie. Hlavně kvůli tomu, jestli nepopíjejí. „Namátkové kontroly myslivců jsou každoroční. Nekontrolujeme přitom jen alkohol, ale také to, jestli má myslivec všechny potřebné doklady a samozřejmě v pořádku zbraň," informoval hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Upozornil, že strážci zákona na problém narazí jen ve výjimečných případech. „U zbraní je většinou všechno v pořádku. Při kontrolách s profesionálními myslivci problémy nebývají," nastínil pravidelné výsledky mluvčí.

V době honů by měli být ostražití všichni návštěvníci lesů. „V dnešní době se v lese pohybuje spousta lidí. Největším problémem jsou brzké ranní a večerní vycházky," nastínil Mančík. Milovníkům přírody doporučil, aby se snažili být pro myslivce dobře viditelní. „Určitě je vhodné se nějakým způsobem označit. Pokud navíc vědí, že je v daném místě zrovna hon, měli by třeba hlasitě zavolat nebo se raději někam schovávat," osvětlil postup předseda spolku. Pozor si ovšem musí dávat i lovci. „Vždycky je lepší, aby se člověk raději třikrát podíval, než vystřelí," dodal Mančík.