„Nejlepší účastníci soutěže budou finančně ohodnoceni a s vítězem navážeme spolupráci, ze které vzejde nejenom projektová dokumentace, ale i potenciální spolupráce ve formě dohledu nad prováděním stavby," upozornil manažer mikroregionu Tomáš Salava. Soutěž se netýká jen budoucí rozhledny, ale i zhodnocení celého prostoru. Do organizace se zapojila i Česká komora architektů se sídlem v Brně, což podle manažera svazku obcí pomůže účasti renomovaných architektů. Termín odevzdání je 14. ledna a týden poté už budou známé výsledky.

„Vítězný návrh bude součástí většího projektu, který pokud uspěje ve výzvě Regionální operačního programu Jihovýchod, tak se nám podaří nejenom vybudovat rozhlednu a zpracovat okolní prostor tak, aby byl nejenom turisticky lákavější, ale aby se z něj stalo i místo, na které budou rádi chodit místní, potkávat se tak a kde bude možnost uskutečňovat menší kulturní události," uvedl Salava, podle nějž dostali architekti relativně volné pole působnosti, a mikroregion se pokusil neomezovat jejich tvořivost.

„Stanovili jsme pouze základní požadavky a to na výšku, která by neměla přesáhnout patnáct metrů, dále jednoduchost a nenáročnost údržby do budoucna, přístupnost po celý rok a možnost jakési expozice o vývoji kultury a osídlení v obcích v okolí Nákla," upřesnil manažer.

Plánovaný rozvoj Nákla je součástí plánu, díky kterému se tato zajímavá oblast dočká prvního oficiálního průzkumu archeologů. Uspěl v Programu rozvoje venkova ČR a získal dotaci. Na Nákle se nachází nejvyšší bod zmíněného mikroregionu. Má nadmořskou výšku 265 metrů nad mořem. Propagátoři lokality se snaží už roky dokázat, že Náklo bylo významný místem Velké Moravy. K dispozici mají vlastní překlady textů perských kupců nebo letecké snímky. Podle nich se v lokalitě nacházela kromě jiného obrovská katedrála.