Lidé jsou podle něj naštvaní, protože nevědí, jak to nyní s průchodem je. „Když něco přednesu, tak nikdo ani slovem nereaguje. Zatím jsem nedostal ani písemnou odpověď," postěžoval si třiasedmdesátiletý penzista.

Na zařazení bodu interpelace občanů, tedy žádosti o vysvětlení, do programu zasedání zastupitelů se v listopadu dohodla koalice i s částí opozice. Hodonínští se mohli dotazovat poprvé v půli prosince. To Schmied také udělal. „Počítal jsem s tím, že odpověď dostanu vytištěnou. Chci ji namnožit a vylepit po vchodech v bytových domech v Sadové ulici, aby místní věděli, proč a jak dlouho bude průchod zavřený. Jsou totiž už nervózní a chtějí kvůli tomu sepisovat petici," poukázal Schmied.

Na poslední schůzi zastupitelů očekával vysvětlení, místo toho následovalo jen ticho. Starosta Milan Lúčka však ubezpečil, že s reakcí počítá. „Na interpelaci odpovíme. Pana Schmieda si pozvu a promluvíme si," řekl pro Hodonínský deník Rovnost Lúčka.

Na vyjádření má vedení města ještě více než týden. Na reakci zastupitele má sice dotazovaný třicet dnů, u občana je však termín prodloužený. „Pokud by to bylo v kompetenci zastupitelstva, je tam až devadesátidenní lhůta. V případě průchodu na Sadovou, který do kompetence nespadá, je na odpověď šedesát dnů," vysvětlil vedoucí hodonínského právního odboru Petr Spazier.

Z toho vyplývá, že odpověď na prosincovou interpelaci by měl Josef Schmied dostat do třináctého února. Městský právník navíc uvedl, že radnice situaci v průchodu řeší. „Vlastník nás informoval o rekonstrukci. Průchod je prý uzavřený kvůli tomu, aby někdo nepřišel k úrazu. Současný stav nás netěší, podnikáme proto kroky, aby byl co nejdříve průchozí. Bohužel nedokážeme říct přesný termín," sdělil Spazier.

Hodonínskou novinku využil také bývalý zastupitel František Ondruš. Chtěl, aby vedení města nechalo došetřit předraženou demolici rozestavěného hotelu a bývalé lidové školy umění z roku 2008, kterou objednali tehdejší radní. „Odpověď jsem nežádal. Doslechl jsem se však, že tato problematika se stala součástí hromadného trestního oznámení," řekl Ondruš. Jeho slova potvrdil starosta Lúčka s tím, že radnice se na policii obrátila v druhé polovině ledna.