„Osvětlení je nad přechody silnic první třídy číslo 54 a 55. V podstatě jsou téměř na každém přechodu hlavního tahu, který je ve městě a který nebyl osvícený,“ přiblížila Věra Korvasová z oddělení rozvoje města.

Město v počátku nasvítilo pouze pár přechodů. „Brali jsme jako povinnost zvýšit bezpečnost chodců. Navíc se objevily stížnosti, že na přechodech je tma,“ informoval místostarosta Veselí nad Moravou Vilém Reichsfeld. Investice se vyplatila, a tak radnice v osvětlování pokračovala. Řidiči, kteří teď v noci projíždějí Veselím, uvidí nasvícené přechody už z dálky. Svítivost lamp je totiž lepší než u těch dosavadních.

Podle Reichsfelda může být tak vysoká svítivost pro šoféry sice nepříjemná, zároveň však má i psychologický efekt. „Řidičům by tato světla měla napovědět, že se blíží k místu, kde lidé přecházejí silnici, a že si mají dávat pozor,“ vyzdvihl místostarosta. Ten doplnil, že lampy vydávají speciální bílé světlo. „Jsou to speciální osvětlovací tělesa s bílým světlem, které směrově nasvětlují pouze přechody. Je to velmi odlišné od běžného osvětlení a svítidla jsou také podstatně níž,“ uvedl. I přesto, že ve Veselí nedocházelo před instalací nových lamp k nijak výraznému množství nehod, v loňském roce právě na přechodu srazilo auto manželskou dvojici. Vypadá to, že díky osvětlení jsou už nyní přechody bezpečnější. „Nepamatuji se, že by od nainstalování světel došlo k nějakému podobnému incidentu,“ zamyslela se Korvasová.

Na lampy získala radnice dotaci ze státního fondu dopravní infrastruktury ve výši milion šest set tisíc korun. Celkově přišlo nové osvětlení na více než dva miliony tři sta devadesát tisíc korun. „O rozšíření na místních komunikacích zatím neuvažujeme,“ doplnil Reichsfeld.