VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nadšenci pekli perníky mezi žhavými uhlíky

Žarošice – Speciální perníkářská pec stála v Komunitním centru Žarošice pět let. Místní ji při stavbě centra u muzea nechali postavit, ale k jejímu použití jim chyběla odvaha a možná i čas. Až teď se odvážili toto specifické, ale v Žarošicích tradiční zařízení, vyzkoušet. Perníky z ní jsou nafouknuté jako peřinky.

2.2.2011
SDÍLEJ:

Perníky jsou ze speciální pece nafouknuté jako peřinky.Foto: DENÍK/Zdeněk Šmýd

„To by žádná dnešní trouba nedokázala,“ říká o získané zkušenosti vedoucí muzea Roman Muroň. Právě on má největší zásluhu na tom, že vesnice má zmenšenou kopii pece, která byla kdysi na tomto poutním místě běžná.

„Když se měla podobná pec kvůli bezpečnosti bourat v jednom z nejstarších hliněných domů ve vsi, která byla dříve perníkářskou pekárnou, o její zmapování neměli zájem ani přivolaní etnografové. Podrobně jsem ji nafotil,“ zavzpomínal vedoucí muzea. Když se pak stavělo komunitní centrum, předal svou dokumentaci kamnáři, který udělal o něco menší kopii. Je přesná, jen byl použitý moderní stavební materiál.

Když pak centrum začalo organizovat ukázky tradičního pečení, perníky se vždy dělaly v klasických kachlových kamnech, které jsou hned vedle pece. Ta by se mohla použít až poté, co by prošla pěti rozpáleními, jinak by mohla prasknout klenba. Tuto proceduru ale organizátoři akcí pořád odkládali.

„Tentokrát už jsme rozhodli, že to zkusíme. Musel jsem v ní pětkrát po sobě zatopit. Nejprve jen trochu a postupně jsem přidával,“ uvedl Muroň. Dílo se zdařilo, pec zatěžkávací zkoušku absolvovala bez poškození. Oříškem se ukázal být způsob pečení. Nikdo ze speciální pecí neměl zkušenosti.

První perníky se připálily v místech, které byly položení nejdál. Teprve během dne nadšenci historie a ženy zkušené v pečení perníku zjistili, jak se pec chová.

Sází se lopatou

Zajímavé na celém způsobu je to, že těsto se pokládá na stejné místo, kde hořící topivo. Žhavé uhlíky musí být nejprve rozprostřené po celém dnu. Pak se nahrnou na jednu stranu a na tu uvolněnou se položí připravené těsto. Sázet se musí lopatou. Strany se pak postupně střídají, uhlíky se vždy přemetou. Těsto se položí vždy přímo na dno, na kterém zůstává prach z popele.

„Perníky jsou přitom po vytažení z pece vespod úplně čisté, nechápu jak je to možné. Dokonce se tam vytváří vrstva, aby se to nepřipálilo,“ uvedl zajímavé poznání muzejník. Přítomní udělali i pizzu. I ta byla údajně lepší než pečená v klasické troubě.

Na přemetání uhlíků se osvědčila klasický proutěná metlička, vytahování perníků stálo místní několik popálených prstů. Nakonec se jako nejvhodnější nástroj ukázal ten, který se dříve používal pro shrabávání obilí na sýpce.

Výskyt podobného zařízení v Žarošicích nebyl náhodný. Perníkáři se speciálními pecemi se vyskytovali především při význačných poutních místech, kde byla po perníku výrazně vyšší poptávka. Takovým místem Žarošice jsou už po staletí. Pec se od klasické pekařské liší výrazně nižší klenbou.

Autor: Zdeněk Šmýd

2.2.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Děti ze základních škol Hodonínska a Břeclavska si ve čtvrtek vyzkoušely, jak zvládají první pomoc a ošetřování běžných poranění. Účastníci Okresní soutěže hlídek mladých zdravotníků rozdělení do týmů postupovali po jednotlivých stanovištích, kde plnili ú
11

Školáci ošetřovali raněné v soutěži. Zastavovali i tepenné krvácení

Mladí hodonínští zápasníci se prosadili na mistrovství České republiky mladších žáků a kadetů ve volném stylu i na mezinárodním turnaji v německém městě Weisswasser.
4

Zápasníci Todt, Šimčík a Procházka jsou nejlepšími volnostylaři České republiky

Ruské velvyslanectví: Růžový tank pošpiňuje vzpomínku. Podpořilo přemalování

Brno – Členy vojenského klubu, kteří se o víkendu pokusili vrátit růžovému tanku IS-2 před červeným kostelem v Brně původní zelenou barvu, ve čtvrtek podpořilo velvyslanectví Ruské federace v České republice. Jeho zástupci se ohradili proti tvrzení Davida Černého, který tank přetřel na růžovo, že se jedná o symbol okupace z roku 1968.

AKTUALIZOVÁNO

Restaurace v Brně se chlubí návštěvou vraha Kajínka. Vzbudila rozporuplné reakce

Brno /ANKETA/ – Omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek, kterého z rýnovického vězení propustili v úterý odpoledne, je nyní v Brně. Ve čtvrtek v poledne se naobědval v bystrcké restauraci Akát, která se fotografií Kajínka pochlubila na svých stránkách na Facebooku. "U nás v restauraci byl na obědě na rozhovoru s novináři," řekl Brněnskému deníku Rovnost majitel restaurace, který si nepřál uvést jméno.

Běžec Sasínek skončil v německém Tübingenu na šestém místě

Hodonín – Šesté místo obsadil v německém Tübingenu hodonínský běžec Filip Sasínek. Český reprezentant sice v závodě mužů na patnáct set metrů vylepšil sezónní maximum na 3:41.31 minuty, spokojený s výkonem ani výsledkem ale rozhodně nebyl.

Unikát ve Valticích: pohár Alexandra Velikého

Valtice – Ve svém oboru to považuje za největší objev, jaký kdy učinil. „Myslím si, že je to i největší objev tohoto roku u nás," neskrýval nadšení umělecký historik a kurátor David Majer. Právě on přivezl do valtického zámku jedinečné umělecké dílo vytvořené ve druhé polovině čtvrtého století před naším letopočtem ve Střední Asii. Zlatý pohár, z něhož pil válečník Alexandr.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies