Davy lidí, několik supermarketů a plná sídliště. Takový je obraz dnešního Veselí nad Moravou. Zatímco v jiných městech okresu si lidé stýskají po lepších možnostech nákupu, Veselany podobné starosti netrápí, přejí si raději opravit historické centrum.

„Bartolomějské náměstí vypadá strašně, určitě by se mělo dát dohromady, ale rozhodně i s kamerovým systémem propojeným s městskou policií,“ myslí si například jeden z místních Jan Zachar, kterému zde jako jednomu z mnoha zloději vykradli auto. Nevzhledné náměstí vadí i tamním podnikatelům, kteří si myslí, že jim odlákává zákazníky.

„Jsem velice zklamaná, protože obchod tady na Bartolomějském náměstí mě živí,“ řekla obchodnice Michaela Armstarková. Přitom projekt na opravu historického centra má radnice zpracován již několik let. Stejně odpudivě působí na kolemjdoucí i tamní chátrající zámek. Ten je však v soukromých rukou. Podle současných majitelů právě vybírá odborná komise z několika desítek ideových záměrů nejlepší návrh na budoucí využití památky.

Co se ale většiny Veselanů bezprostředně dotýká, je vysoký provoz na hlavní cestě a málo parkovišť. „Parkování je bídné v celém městě, projezdíte fůru času, než najdete volné místo,“ tvrdí jeden z mnoha řidičů Miroslav Pluháček.

Kvůli tomu netrpí jen šoféři, ale také obyvatelé bydlící blízko hlavní cesty. Těm vadí vzduch plný zplodin. „Ze všeho nejvíce tu postrádám krytý bazén. Kdyby se tu nějaký časem vybudoval, moc by mě to potěšilo,“ vzpomněl další bolístku Ladislav Dražil.

Ten nebyl jediný, kdo se v nedávné anketě hodonínského Deníku zasazoval o vybudování krytého koupaliště.