Podívat se na pozůstatky velkomoravské kultury se chystá také přerovský učitel David Vaculík. „Rád bych do Mikulčic letos zavítal. Slyšel jsem, že se památník opravuje, takže jsem zvědavý, jaké novinky rekonstrukce přinese. Lákavá je určitě stavba třicetimetrové vyhlídkové věže," řekl pedagog.

Na další zajímavost areálu v době přestavby poukázal vedoucí památníku František Synek. „Sice letos bude chybět jedna stálá expozice, duch místa ale zůstane zachovaný. Stejně tak doba prohlídky. Navíc rozšiřujeme výklad o bazilice a informace o posledních úpravách areálu," sdělil.

Výzkum

Zejména na hlavní budově hradiště, která léta sloužila jako návštěvnické centrum, je už od října minulého roku čilý stavební i archeologický ruch. A pokračovat bude přes celou sezonu, stejně tak práce na novém pavilonu I. „Tento týden se pustíme do pilotů a ocelové konstrukce celého objektu, kolem něj počítáme s archeologickým průzkumem. Rozhledna přijde na řadu zřejmě až v létě," nastínil plány stavbyvedoucí Petr Papežík.

Program návštěvníkům letos obohatí akce připomínající šedesát let od objevení velkomoravského hradiště. „V polovině srpna uspořádáme vzpomínkové odpoledne za účasti pamětníků a odborníků. Jubileu jsme zasvětili tuto sezonu, takže jsme pro příchozí nachystali výroční razítko a ještě uvažujeme o kalendáři. Pokračovat bude i cyklus přednášek, z nichž asi pět bude souviset právě se šedesátiletým výročím," upozornil Synek.

K oslavám přispějí také pracovníci Archeologického ústavu Akademie věd, kteří v současnosti dokončují stěhování pracoviště na novou základnu do mikulčické lokality Trapíkov. „V květnu představíme novou publikaci o výzkumu velkomoravského centra. Následovat budou další akce, v září vše vyvrcholí mezinárodní konferencí o zhodnocení dosavadního výzkumu a jeho dalších perspektivách," uvedl vedoucí mikulčické archeologické základny Lumír Poláček.

Letošní pouť

Návštěvníci unikátní archeologické památky si budou muset zvyknout na nové umístění občerstvení. V této sezoně je totiž najdou blíže k akropoli. „Chceme, aby lidé i v náhradním prostředí měli k dispozici dobré služby. Pro pivo si ale budou muset zajít k okénku, nepůjde za nimi hospodský," vysvětlil vedoucí hradiště.

Zároveň upozornil, že letos se mohou příchozí těšit na všechny klasické akce. „Bude tady cyrilometodějská pouť, Den Bulharů i naše obvyklé soutěže," vyjmenoval Synek.

Na novou sezonu, která naplno startuje právě dnes, má nahlášených několik zájezdů. „Už jsme tady měli hosty z Prahy, jižních Čech i východního Slovenska. V dubnu k nám přijedou například zahrádkáři z Mělníka či studenti z Palackého univerzity v Olomouci," uvedl vedoucí a dodal, že až jedna třetina návštěvníků přijede do Mikulčic ze zahraničí. Očekává, že na slovanské hradiště letos zavítá kolem patnácti tisíc lidí.