VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejchutnější zelí vybírali hosté ze 107 vzorků. Vítězství putovalo do Veselí

Blatnička – Najlepší kysané zelé na Slovácku. Takovou poctu si zasloužil vítěz sobotního koštu v Blatničce Pavel Hála z Veselí nad Moravou. Zelař ovšem titul neoslavuje poprvé. Uspěl již v minulých letech.

22.2.2016
SDÍLEJ:

Poprvé v Blatničce se konala soutěž O najlepší Kysané zelé na Slovácku.Foto: DENÍK/Erika Benešová

Šestý ročník zahájil organizátor akce Antonín Vrba už ve dvě hodiny odpoledne. Připravených bylo sto sedm vzorků zelí. Někdo ještě na poslední chvíli dodával až na místě.

Soutěžní ochutnávka zelí se v obci na Veselsku s necelou pětistovkou obyvatel uskutečnila vůbec poprvé. Ve Velké nad Veličkou se totiž opravuje kulturní dům. „Jsem moc rád, že zrovna šestý ročník může být zde. Za poslední roky jsem vypozoroval, že lidé více pěstují zeleninu. Těší mě, že všichni amatéři nemají na svých zahradách jen okrasný trávník a keře," prohlásil Vrba.

Podle něj ale dnes lidí, kteří si kysané zelí vyrobí doma, ubývá. „Je s tím práce, to ano, ale na někoho se dá ještě spolehnout," poukázal Vrba s tím, že i když je košt zaměřený na pokrmy ze Slovácka, první dva vzorky přišly ze slovenské Skalice a Gbel.

Na druhé straně pochválil zájem návštěvníků. „Ochutnávat přišlo asi tři sta lidí. Místní, z blízkého okolí a někteří i ze Zlína," řekl pořadatel.

Každý host dostal při vstupu do sálu kulturního domu bodovací lístek, do kterého zapisoval vůni, vzhled a chuť daných vzorků. Účastníci si pro ně chodili k pultu, kde obsluhovali učni ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví ve Bzenci. „Jestli ochutnám všech sto vzorků, asi prasknu. Ale nemohu si pomoct," řekl nadšeně Pavol Brouza ze Slovenska.

Mezitím blatničská starostka Jarmila Hrušková pronesla pár slov na pódiu. „Vidím, že už chutnáte a hodnotíte, tak se dobře bavte a ať vyhraje ten nejlepší," uvedla v krátkosti. Ne jen zelí ale mohli hosté okusit. K dispozici byly také zelné pochoutky jako pagáčky, karbanátky, krajance, zelný salát nebo pyrožky se zelím.

Všechny tyto výrobky upekly místní ženy v čele s Marií Jakubíčkovou z Kozojídek. „Použily jsme na ně asi deset kilo zelí pana Machaly z Milokoště," prozradila Jakubíčková a pospíchala k plotně v kuchyňce, kde se jí vařila pozdní kyselica.

Tu připravuje jen na Popeleční středu a Velký pátek. A tentokrát i na košt. „Ještě vařím zelné šlíšky, které později zapeču se slaninou. Tento recept mohou lidé najít také v mé knize Recepty z kurzu, co vařily naše babičky. Několik výtisků zde také prodávám," představila svůj výtvor kuchařka.

Nápad vydat kulinářskou publikaci dostala, když si s kamarádkami povídaly o různých starodávných receptech, které posbíraly po generacích. Sepisovaly je na velký arch papíru. „Pak se mi nabídli z nakladatelství, tak jsem knihu vydala," dodala.

V doprovodném programu se představil Dětský soubor Žeravjánek ze Žeravin, harmonikář Jan Gajda ze Strážnice, Dětský soubor Štěpnička s muzikou z Veselí nad Moravou a Cimbálová muzika Falešnica.

A zelí, které návštěvníci nesnědli, také najde využití. „Většinou je dáváme do hospod na kyselicu nebo do školy," upřesnil Vrba.

Autor: Erika Benešová

22.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Highland games na brněnské Kraví hoře. Ilustrační foto.

V centru Veselí vyroste šestimetrová rampa se sněhem. Brňany čekají skotské hry

Filtr pevných částic.
AUTOMIX.CZ
3

Filtry pevných částic pro nafťáky zlevňují. Alespoň u některých značek

Čipy na popelnicích ukazují, kdo produkuje nejvíce odpadu. Pomáhají tak spořit

Jižní Morava – Kateřina Porubová z Miroslavi má kontejner na odpad s čipem. Ví o tom, ale žádnou změnu to pro ni neznamená. „Popelnici nám vyvážejí jednou za dva týdny. Danou neděli ji dáme před dům a v pondělí je prázdná. Fakt, že je na ní čip, pro mne neznamená žádnou změnu,“ uvedla Porubová. Čipování popelnic zavádí i další obce. Nálepky jim pomáhají spořit.

Hasičskou zbrojnici v Ratíškovicích provoní stovky hub. Požehná jim farář

Ratíškovice - Několika stovkám hub i lidem, kteří je budou obdivovat, požehná v sobotu farář. Slavnostní akt se odehraje v jednu hodinu odpoledne na výstavě hub v hasičské zbrojnici v Ratíškovicích. Ta letos hostí sedmatřicátý ročník akce.

Bohužel jsme přistoupili na hru Šumperka, mrzí Drtiče Vaňka

Hodonín /ROZHOVOR/ – Nehledal žádné výmluvy ani se neschovával za prázdné fráze. Útočník a hrající sportovní manažer Drtičů Daniel Vaněk nebyl po domácím zápase se Šumperkem v žádném případě spokojený. Výkon i výsledek jednoho z nejzkušenějších domácích hráčů hodně mrzel. Lídr východní skupiny druhé ligy navíc přišel o letošní neporazitelnost, když ve 4. kole prohrál s Draky 0:3. „Doma musíme hrát hlavně svoji nátlakovou a disciplinovanou hru, což nám tentokrát moc nevedlo,“ říká třicetiletý zlínský rodák, který na první letošní branku stále čeká.

Kde je bezpečno a kde se dobře dýchá? Mapa najde ideální bydlení v Brně

Brno /FOTOGALERIE/ – Když se chtěl přestěhovat z kolejí do podnájmu, nebyl si jistý, zda vůbec dokáže najít vhodné bydlení. Nakonec jednadvacetiletý Petr Modrovič našel byt poblíž parku pod Špilberkem. Teď by mu se stěhováním poradila nová webová aplikace, kterou ve své diplomové práci vymyslel student Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Mikuláš Muroň. Jeho interaktivní mapa totiž určí, kde se v Brně bydlí nejlépe.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení