VYBERTE SI REGION

Nejchutnější zelí vybírali hosté ze 107 vzorků. Vítězství putovalo do Veselí

Blatnička – Najlepší kysané zelé na Slovácku. Takovou poctu si zasloužil vítěz sobotního koštu v Blatničce Pavel Hála z Veselí nad Moravou. Zelař ovšem titul neoslavuje poprvé. Uspěl již v minulých letech.

22.2.2016
SDÍLEJ:

Poprvé v Blatničce se konala soutěž O najlepší Kysané zelé na Slovácku.Foto: DENÍK/Erika Benešová

Šestý ročník zahájil organizátor akce Antonín Vrba už ve dvě hodiny odpoledne. Připravených bylo sto sedm vzorků zelí. Někdo ještě na poslední chvíli dodával až na místě.

Soutěžní ochutnávka zelí se v obci na Veselsku s necelou pětistovkou obyvatel uskutečnila vůbec poprvé. Ve Velké nad Veličkou se totiž opravuje kulturní dům. „Jsem moc rád, že zrovna šestý ročník může být zde. Za poslední roky jsem vypozoroval, že lidé více pěstují zeleninu. Těší mě, že všichni amatéři nemají na svých zahradách jen okrasný trávník a keře," prohlásil Vrba.

Podle něj ale dnes lidí, kteří si kysané zelí vyrobí doma, ubývá. „Je s tím práce, to ano, ale na někoho se dá ještě spolehnout," poukázal Vrba s tím, že i když je košt zaměřený na pokrmy ze Slovácka, první dva vzorky přišly ze slovenské Skalice a Gbel.

Na druhé straně pochválil zájem návštěvníků. „Ochutnávat přišlo asi tři sta lidí. Místní, z blízkého okolí a někteří i ze Zlína," řekl pořadatel.

Každý host dostal při vstupu do sálu kulturního domu bodovací lístek, do kterého zapisoval vůni, vzhled a chuť daných vzorků. Účastníci si pro ně chodili k pultu, kde obsluhovali učni ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví ve Bzenci. „Jestli ochutnám všech sto vzorků, asi prasknu. Ale nemohu si pomoct," řekl nadšeně Pavol Brouza ze Slovenska.

Mezitím blatničská starostka Jarmila Hrušková pronesla pár slov na pódiu. „Vidím, že už chutnáte a hodnotíte, tak se dobře bavte a ať vyhraje ten nejlepší," uvedla v krátkosti. Ne jen zelí ale mohli hosté okusit. K dispozici byly také zelné pochoutky jako pagáčky, karbanátky, krajance, zelný salát nebo pyrožky se zelím.

Všechny tyto výrobky upekly místní ženy v čele s Marií Jakubíčkovou z Kozojídek. „Použily jsme na ně asi deset kilo zelí pana Machaly z Milokoště," prozradila Jakubíčková a pospíchala k plotně v kuchyňce, kde se jí vařila pozdní kyselica.

Tu připravuje jen na Popeleční středu a Velký pátek. A tentokrát i na košt. „Ještě vařím zelné šlíšky, které později zapeču se slaninou. Tento recept mohou lidé najít také v mé knize Recepty z kurzu, co vařily naše babičky. Několik výtisků zde také prodávám," představila svůj výtvor kuchařka.

Nápad vydat kulinářskou publikaci dostala, když si s kamarádkami povídaly o různých starodávných receptech, které posbíraly po generacích. Sepisovaly je na velký arch papíru. „Pak se mi nabídli z nakladatelství, tak jsem knihu vydala," dodala.

V doprovodném programu se představil Dětský soubor Žeravjánek ze Žeravin, harmonikář Jan Gajda ze Strážnice, Dětský soubor Štěpnička s muzikou z Veselí nad Moravou a Cimbálová muzika Falešnica.

A zelí, které návštěvníci nesnědli, také najde využití. „Většinou je dáváme do hospod na kyselicu nebo do školy," upřesnil Vrba.

Autor: Erika Benešová

22.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Házená mě motivuje. Chci v ní ještě něco dokázat, říká Tóthová

Hodonín – To přirovnání úplně nesedí, přesto není až tak mimo. To, co by před pár lety pro Drtiče znamenal příchod Miroslava Šatana nebo Žigmunda Pálffyho, si jiný hodonínský klub slibuje od Alžběty Tóthové. Pětinásobná nejlepší házenkářka Slovenska těsně před premiérovou sezonou v první lize vyztužila sestavu ambiciózního nováčka. Bývalá opora Zlína či Poruby zamířila na Slovácko z rakouského týmu Hypo Niederösterreich, se kterým si loni zahrála i prestižní Ligu mistryň.

Nemocnice: kvůli opravám platí zákaz parkování, omezený je i přístup pro pěší

Hodonín – Špatný stav příjezdové cesty včetně chodníků a parkoviště, především pak kanalizace za hranicí životnosti. To vše si vyžádalo rozsáhlé opravy v části areálu hodonínské nemocnice, které ale komplikují přístup pacientům a návštěvníkům. „Tříměsíční období si vyžádá trpělivost jak u těch, co do areálu budou přicházet, tak u řidičů hledajících místo pro zaparkování. Hlavní brána je pro všechny zcela uzavřená," sdělil vedoucí hospodářsko-technické správy nemocnice Petr Hořínek.

Úřad často zveřejní jen obrázky, kritizuje expert pro otevřenost veřejné správy

Jižní Morava /ROZHOVOR/ - Víte, kolik peněz dává váš kraj na opravy silnic, jak vypisuje výběrová řízení, koho posílá do dozorčích rad svých firem nebo komu zadává reklamu? Stejně jako před čtyřmi roky, kdy se naposled volilo do krajských zastupitelstev, i letos neziskové organizace udělaly rozsáhlou analýzu toho, jak otevřeně a občansky přívětivě regionální reprezentace vládly. Sdružení Oživení hodnotilo kraje v deseti kategoriích. Jednou z nich byl také přístup k informacím. Jihomoravský kraj v něm obsadil desáté místo ze třinácti, horší byla oblast územního plánování, kde byl poslední. „Výsledky jde dobře srovnat mezi kraji," říká o průzkumu expert na otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies