VYBERTE SI REGION

Nejchutnější zelí vybírali hosté ze 107 vzorků. Vítězství putovalo do Veselí

Blatnička – Najlepší kysané zelé na Slovácku. Takovou poctu si zasloužil vítěz sobotního koštu v Blatničce Pavel Hála z Veselí nad Moravou. Zelař ovšem titul neoslavuje poprvé. Uspěl již v minulých letech.

22.2.2016
SDÍLEJ:

Poprvé v Blatničce se konala soutěž O najlepší Kysané zelé na Slovácku.Autor: DENÍK/Erika Benešová

Šestý ročník zahájil organizátor akce Antonín Vrba už ve dvě hodiny odpoledne. Připravených bylo sto sedm vzorků zelí. Někdo ještě na poslední chvíli dodával až na místě.

Soutěžní ochutnávka zelí se v obci na Veselsku s necelou pětistovkou obyvatel uskutečnila vůbec poprvé. Ve Velké nad Veličkou se totiž opravuje kulturní dům. „Jsem moc rád, že zrovna šestý ročník může být zde. Za poslední roky jsem vypozoroval, že lidé více pěstují zeleninu. Těší mě, že všichni amatéři nemají na svých zahradách jen okrasný trávník a keře," prohlásil Vrba.

Podle něj ale dnes lidí, kteří si kysané zelí vyrobí doma, ubývá. „Je s tím práce, to ano, ale na někoho se dá ještě spolehnout," poukázal Vrba s tím, že i když je košt zaměřený na pokrmy ze Slovácka, první dva vzorky přišly ze slovenské Skalice a Gbel.

Na druhé straně pochválil zájem návštěvníků. „Ochutnávat přišlo asi tři sta lidí. Místní, z blízkého okolí a někteří i ze Zlína," řekl pořadatel.

Každý host dostal při vstupu do sálu kulturního domu bodovací lístek, do kterého zapisoval vůni, vzhled a chuť daných vzorků. Účastníci si pro ně chodili k pultu, kde obsluhovali učni ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví ve Bzenci. „Jestli ochutnám všech sto vzorků, asi prasknu. Ale nemohu si pomoct," řekl nadšeně Pavol Brouza ze Slovenska.

Mezitím blatničská starostka Jarmila Hrušková pronesla pár slov na pódiu. „Vidím, že už chutnáte a hodnotíte, tak se dobře bavte a ať vyhraje ten nejlepší," uvedla v krátkosti. Ne jen zelí ale mohli hosté okusit. K dispozici byly také zelné pochoutky jako pagáčky, karbanátky, krajance, zelný salát nebo pyrožky se zelím.

Všechny tyto výrobky upekly místní ženy v čele s Marií Jakubíčkovou z Kozojídek. „Použily jsme na ně asi deset kilo zelí pana Machaly z Milokoště," prozradila Jakubíčková a pospíchala k plotně v kuchyňce, kde se jí vařila pozdní kyselica.

Tu připravuje jen na Popeleční středu a Velký pátek. A tentokrát i na košt. „Ještě vařím zelné šlíšky, které později zapeču se slaninou. Tento recept mohou lidé najít také v mé knize Recepty z kurzu, co vařily naše babičky. Několik výtisků zde také prodávám," představila svůj výtvor kuchařka.

Nápad vydat kulinářskou publikaci dostala, když si s kamarádkami povídaly o různých starodávných receptech, které posbíraly po generacích. Sepisovaly je na velký arch papíru. „Pak se mi nabídli z nakladatelství, tak jsem knihu vydala," dodala.

V doprovodném programu se představil Dětský soubor Žeravjánek ze Žeravin, harmonikář Jan Gajda ze Strážnice, Dětský soubor Štěpnička s muzikou z Veselí nad Moravou a Cimbálová muzika Falešnica.

A zelí, které návštěvníci nesnědli, také najde využití. „Většinou je dáváme do hospod na kyselicu nebo do školy," upřesnil Vrba.

Autor: Erika Benešová

22.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Kazatel propadl cyklistice. Ročně najede přes 6 tisíc kilometrů, má i svůj web

Hodonín - Povoláním je evangelický kazatel, jeho velkou vášní je cyklistika. Třiačtyřicetiletý Pavel Šebesta pochází z Havířova, nyní vede hodonínskou farnost.

OBRAZEM: Lovci pokémonů oblehli výstaviště. Pochytali i vzácné vodní typy

Brno - Na lov pokémonů přišlo ve středu odpoledne na brněnské výstaviště asi osmdesát mladých lidí. Organizátoři se rozhodli areál zpřístupnit, protože se uvnitř nachází patnáct takzvaných Pokestopů. Tam mohou hráči virtuální hry PokemonGo své pokémony trénovat, nebo získat různé výhody.

Řidička narazila v sedmdesátikilometrové rychlosti do sloupu. Kvůli zajíci

Těmice – K dopravní nehodě ve středu došlo krátce po desáté hodině dopoledne asi sto metrů před Těmicemi ve směru od Bzence.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies