Starostka Lenka Fojtíková nabídla darem výtěžek z dražby obřího hroznu, symbolu Blatnického vinobraní, které se odehrálo o uplynulém víkendu. „Hrozen za deset tisíc korun koupil místní podnikatel," informovala Fojtíková.

Když se Blatničtí i obyvatelé okolních obcí dozvěděli o Michaelině osudu, zvedla se obrovská vlna solidarity. Chtěli přispět. „Jen do úterka věnovali ještě šestadvacet tisíc korun. Například děti z blatnické základní školy darovaly celý zisk ze sběru papíru, moderátoři vinobraní se vzdali honoráře ve prospěch nemocné holčičky a přispěl i ženský pěvecký sbor. Přišel také starší pán a věnoval ze svého důchodu dva tisíce korun," poukázala na štědrost starostka.

Ve čtvrtek odpoledne bylo na kontě pro malou Michaelu zhruba pětapadesát tisíc. „Jedna obyvatelka Blatnice přinesla na přístroj dokonce celý svůj důchod, asi deset tisíc korun. To mě velice dojalo. Místní vinař poskytl další čtyři tisíce. Neštěstí malé Michaely obec stmelilo," řekla starostka. Dvouletá Michaela z Blatnice pod Svatým Antonínkem a obří hrozen z blatnického vinobraní, který vydražil za deset tisíc korun místní podnikatel. Peníze poslouží na zakoupení kašlacího asistenta pro Michaelu.

Pomoci se rozhodlo i vedení umělecké školy ve Strážnici. Počátkem listopadu plánuje v Blatnici uspořádat benefiční koncert, jehož výtěžek poputuje na podporu nemocného dítěte. „Takový ohlas jsme nečekali. Chceme poděkovat všem, co přispěli. Jsme rádi, že lidé nejsou lhostejní," vzkázala Vyskočilová.

Podle ředitelky hodonínské nemocnice Věry Dostálové se o pacienty se spinální muskulární atrofií starají především lékaři na specializovaných vyšších pracovištích. „Mohou to být například neurologické kliniky," uvedla ředitelka.

Nemoc je zapříčiněná odumíráním neuronů v míše, postihuje tedy nervovou soustavu. „Svaly mizí druhotně z důvodu ztráty kontaktu s neurony. Centrální motoneuron funguje, ale motoneuron, který jej spojuje se svalem, pomalu funkčnost ztrácí. Postižený člověk postupně ochrnuje a ochabuje. To vede až k úmrtí. Atrofie má několik forem, některé jsou méně závažné," vysvětlil brněnský neurolog Jaroslav Lnenička.

Ochablé svalstvo vede v určitých případech k problémům s dýcháním, proto postižení lidé využívají kašlacího asistenta. To je přístroj, který vytváří přetlak a náhle podtlak. Díky tomu se lépe vykašlávají hleny. „Na uživatele je napojený pomocí hadice, na jejímž konci je maska na nos a ústa. Je určený především pro lidi, co nemohou kašlat," vysvětlil aplikační specialista firmy Linde Jakub Nápravník s tím, že zařízení je možné si i pronajmout.

S kašlacím asistentem má zkušenost třeba lékařka Jana Tytlová. „Zkoušeli jsme ho po dobu několika měsíců na dvou chlapcích, výsledky jsou pozitivní, chtěli bychom přístroj koupit," zhodnotila.