Připravované opravy staveb oceňují hlavně sportovci. Například Strážničanka Eva Helísková se už těší na komfortnější zázemí. „Je fajn, že na rekonstrukci jsou konečně peníze. Při tréninku na nás okny totiž strašně táhlo. Když se do nich navíc opřel vítr, měli jsme občas i pocit, že na nás vypadnou," přiblížila stav haly mladá hráčka stolního tenisu.

Zatím ale není zcela jisté, kdy se stavebníci pustí do práce. Ani to, kdo se rekonstrukce ujme. Výběrová řízení totiž teprve odstartují. „Předpokládáme, že s opravami začneme přibližně na začátku jara," informoval za Jiskru Marek Popelka

Podle něj dělníci nebudou opravovat obě dvě stavby zároveň. „Nejprve se budou věnovat hlavní budově, ve které se nachází ubytování. Následně se pustí do úprav haly, jež slouží hráčům a hráčkám stolního tenisu," prozradil postup Popelka.

opravy budov
- město získalo dotaci na zateplení ubytovny a sportovní haly v areálu TJ Jiskra Strážnice
- obě stavby dostanou nová okna a dveře
- celkem opravy vyjdou na přibližně 5,5 milionu korun:
2,5 milionu půjde z dotace
3 miliony zaplatí město
- práce začnou nejspíše na jaro letošního roku
- hlavní budova by mohla být opravená do prázdnin

Oba objekty už před nějakým časem převedla tělovýchovná jednota na město. Sportovní organizace si je jen pronajímá. „Necháme je zateplit a také vyměnit okna a vstupní dveře," sdělil místostarosta Strážnice Walter Bartoš.

Projektované náklady dosahují řádu milionů korun. „Celkem bude oprava stát přibližně pět a půl milionu," upřesnil místostarosta. Sumu pokryje zčásti dotace z ministerstva životního prostředí a zčásti strážnický rozpočet. Z městské pokladny půjde větší díl. „Podařilo se nám získat dotaci ve výši přibližně dvou a půl milionu," uvedl Bartoš.

Plánované úpravy podle sportovců nebudou mít jen estetickou funkci. „Konečně budeme mít kvalitní místo pro trénink. Navíc si myslím, že se takto ušetří peníze na provozu obou budov," podělila se o svůj názor Helísková.

Kdy si ona a její spoluhráčky v opravené hale zahrají, Popelka nedokázal s jistotou říct. „Protože ještě nejsou ukončené všechny formální náležitosti, přesné termíny neznáme. Chceme ovšem, aby alespoň část oprav byla zhruba do prázdnin hotová. Stavební firma by do tohoto období mohla obměnu hlavní budovy stihnout," dodal Popelka.

Podobné úpravy jsou naplánované i v nedalekém Veselí nad Moravou. Modernizace se týká sportovního areálu. Projekt v první fázi počítá s obměnou hřiště na národní házenou, poté s rekonstrukcí běžeckého oválu.

Poslední zamýšlenou veselskou novinkou je výstavba nového basketbalového hřiště. Jestli se všechny záměry podaří i uskutečnit, je ovšem závislé na výši získaných dotací.