První zastupitelstvo tak měli přihlížející velmi rychle za sebou. „K volbě vedení obce jsme se ani nedostali. Po přečtení programu a přivítání místních došlo k odstoupení zastupitelů z funkcí," přiblížil vývoj schůze Miroslav Prachař (Pro rozvoj obce).

Právě první muž obecního úřadu Josef Kadlčík a všichni členové jeho kandidátní listiny složili mandáty. Zastupitelstvo tak nemohlo být usnášeníschopné. „Kandidáti odstoupili proto, že vyhráli volby. Zbylé dvě strany měly sice dohromady tři mandáty, ale zároveň méně hlasů. Nechtěly se s vítězem voleb dohodnout," sdělil starosta.

Opačně ale vidí situaci lídr strany Pro rozvoj obce František Hruška. „Celkem jsme se s panem Kadlčíkem sešli třikrát. Pokaždé nám řekl jenom to, že chce být nadále starostou a že my si máme zvolit místostarostu. Na to jsme nepřistoupili, proto s námi pokaždé přestal jednat," popsal dění před ustavujícím zastupitelstvem dvaapadesátiletý Hruška.

Upozornil, že právě kvůli vedení Malé Vrbky chtělo jeho uskupení spolu s partají Za obnovu obce změnu. „Chtěli jsme, aby se obec vedla jiným způsobem. Například aby se shánělo více dotací," konstatoval Hruška.

Protože odstoupili všichni členové jedné kandidátky, lidé z Malé Vrbky si výběr zastupitelů zopakují. „Volby připadnou přibližně na konec března," míní starosta. Jeho předpoklad potvrdilo i ministerstvo vnitra. „Ministr je vyhlásí po doručení žádosti, kterou obec pošle prostřednictvím krajského úřadu. Volby se potom konají do devadesáti dnů od jejich vyhlášení," informoval mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Jakmile bude jasný termín, bude záležet na členech jednotlivých kandidátek, v jakém složení před obyvatele znovu předstoupí. Právě nad tím se Hruška nejvíce podivuje. „Pokud odstoupili, tak by už znovu kandidovat neměli. Lidé jim dali své hlasy, a oni je zahodili. Pokud do voleb půjdou znovu, bude jasné, že jejich jednání bylo jen účelové, že jen chtěli podržet starostu," míní muž.

Obdobnou situaci řešili v minulém volebním období i v Kelčanech. Kvůli neshodám odstoupila i zde polovina zvolených zastupitelů.