Senátor z Rohatce se zmínil, že návrh předloží po středeční schůzi senátorů. „Kultura přiměřené konzumace vína či piva je obzvláště na Moravě přirozená. Jde také o reakci na nepřiměřenost, s jakou policisté v posledních letech vyhledávají cyklisty na vinařských stezkách," sdělil Škromach Deníku Rovnost.

Zastání u něj najdou i lidé vydávající se na kole z hospod. Podle něj jsou navíc současné pokuty za podobné chování příliš tvrdé. „Pohybují se mezi třemi až pěti tisíci korunami, nejsou ale výjimkou ani vyšší," upřesnil Škromach.

U cyklistů i řidičů aut jde do jednoho promile jen o přestupek, postih ale přichází i za něj. Navrhovaná hodnota 0,8 promile se rovná přibližně dvěma až třem pivům.

U Mutěnické vinařské stezky leží rodinné vinařství Turzíkových. Hospodaří na něm Ladislav Turzík, jeho syn a jeho vnuk. „Posezení pro cyklisty mají na starosti mladí. Máme ho skoro od začátku, kdy tady vznikla vinařská stezka. Návštěvnost je různá, některý víkend se tady zastaví až desítky kolařů. Poslední dobou je čím dál víc těch, kteří se jen zastaví, podívají a jedou dál. Pití je hodně omezené," popsal Turzík.

S nápadem na uvolnění nulové tolerance souhlasí. „Cyklisté by alespoň mohli něco okoštovat. Není to o tom, aby jim někdo prodával velké množství alkoholu, ale aby mohli zkusit dva tři vzorky a podívat se do sklepů," nabídl svůj pohled vinař.

Současně však poukázal na protichůdné situace, kdy vznikají vinařské stezky s ochutnávkami a zároveň popíjení mají cyklisté zákonem zakázané. Podle statistik způsobili v roce 2014 cyklisté v České republice asi 2 600 nehod, z toho necelých osm set pod vlivem alkoholu.

Proto návrh nemá zastání například u odborníků z organizace Besip. Jihomoravský koordinátor Pavel Čížek považuje prolomení nulové tolerance za chybu. Odkazuje se na statistiky nehodovosti, z nichž vyplývá, že lidé mají s respektováním předpisů problém už nyní.

Navíc by zelená pro alkohol na stezkách přinášela komplikace. „Co když dá cyklistovi někdo na konci stezky, kde najede na silnici, dýchnout a naměří mu alkohol v krvi? Jak se to bude řešit? Tady na cyklostezce je to v pořádku a o dva metry dál už musí být čistý? Je to nelogické a nechápu snahu o změnu," sdělil Čížek.

Upozornil, že opilý cyklista může kromě sebe ohrozit i ostatní. Podle Čížka by zvýhodnění jedné skupiny vedlo k žádostem o výjimky u druhých. „Řidiči kamionů mohou říci, že když je vedro a dají si pivo, také to na ně nemá vliv. Pak to budou chtít řidiči tramvají, protože jezdí po kolejích. Nebude to mít konec," je přesvědčený dopravní odborník.

Z nedávných vyjádření vyplývá, že opačný názor má třeba prezident Miloš Zeman. Ten se nechal opakovaně slyšet, že povolení alkoholu u cyklistů považuje za dobrý nápad. Zmínil se o limitu půl promile. Opírá se mimo jiné o rozdílná pravidla v České republice a sousedním Rakousku, kde je půl promile za řídítky povoleno.

Podobný argument používá také Škromach. „Jde o nabídnutí možnosti slušným lidem, kteří si na nedělním výletě dají pivo nebo pohárek vína a nebudou riskovat vysokou pokutu," oznámil senátor.

Přes Hodonínsko vede sedm vinařských cyklostezek. A snahou mikroregionů i obcí je jich zřídit ještě víc. „Udělali jsme například propojku od vinných sklepů Žlébky, která končí na cestě spojující Milotice a Ratíškovice. Poté je návaznost na ratíškovický sklepní areál Slavín," uvedla starostka Vacenovic a předsedkyně mikroregionu Nový Dvůr Jana Bačíková.