Po stržených domech tam zůstalo jen prázdné místo. „Jedná se o multifunkční budovu, která při akcích může pojmout až stovky návštěvníků," řekl vracovský starosta Jaromír Repík.

Sál má podle právě zveřejněné studie pódium a lze tam vytvořit přes tři stovky míst k sezení. Také může sloužit jako plesový sál s více než čtyřmi sty místy. Rovněž se tam má objevit i prostor pro vybavení základní umělecké školy. U vstupu by pak příchozí mohli zavítat do malé kavárny.

Plesům a hodovým zábavám v současnosti slouží ve Vracově sokolovna. Po vzniku obecního domu se tam kulturní akce zřejmě přesunou. Sokolovna pak zůstane určená ke sportování, město by nechalo vyměnit i podlahu.

Zatím zůstává otázkou, co v budoucnosti s nynějším kulturním domem. Jeho divadelní sál funguje i jako kino, dále je v budově ještě jeden menší sál, který je využívaný pro výstavy či jako volební místnost. „Rekonstrukce nepřipadá v úvahu," upozornil Repík.

Na sál obecního domu se zatím těší členové spolků a souborů. Jednak získají základnu pro zkoušky, jednak by mohli vystupovat i v reprezenta­tivnějším prostředí. Nyní jsou totiž odkázaní právě na kulturní dům, který není v nejlepší kondici. „Jsem zastáncem postavení obecního domu. Náměstí se tím určitě zlepší. Na druhé straně ale než postavit něco za každou cenu, ať se raději počká. Přišlo mi několik dopisů, autoři zmiňují málo místa na uskladnění," sdělil umělecký vedoucí folklorního souboru Lipina Miroslav Glac.

Nyní se připravuje výběrové řízení na zhotovitele projektu. Obecní dům mohou Vracovští začít stavět až po dokončení infrastruktury pro podnikatelskou zónu, nejdříve asi za dva roky. Z náměstí by navíc měla zmizet budova bývalé školy, ale až poté, co se knihovna a informační centrum přestěhují na nové působiště v obecním domě.

Někteří obyvatelé v této souvislosti poukazují na náročnou údržbu dvoupatrové stavby. Například Libuše Symerská. „Nakolik bude sál využitý? Město pořádá jen několik akcí za rok. Když sokolové postavili sokolovnu a orlové liďák, museli si na sebe vydělat, pořádali různé tancovačky," řekla Symerská.

Vracov podle ní také postupně ztrácí svou tvář a charakter. „Musely se zbořit některé domy na náměstí, které byly v pořádku. Zmizí i škola, přitom jinde takové budovy spíše opravují," zhodnotila Symerská.