Nového ředitele nemá kyjovská nemocnice ani po čtvrtečním jednání radních Jihomoravského kra­je.Přestože na programu rady vyhlášení výsledků výběrového řízení bylo, radní ze čtrnácti kandidátů nevybrali. „Ani jeden ze čtrnácti uchazečů nesplňuje všechna požadovaná kritéria. Je velmi důležité, aby budoucí ředitel znal velmi dobře poměry v nemocnici a neopakovaly se problémy z minulosti," řekl ČTK náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Stanislav Juránek.

Podle Juránka jsou do budoucna možné dvě varianty. Buď radní někoho vyberou, nebo stávající výběrové řízení zruší a vyhlásí nové. Druhou variantu vidí náměstek jako pravděpodobnější.

Současný ředitel Petr Svoboda, který od května vede i nemocnici v Karlových Varech, počítá s tím, že v ředitelském křesle zůstane až do konce roku. A Juránek plánuje od prvního ledna pověřit vedením někoho jiného. Byť dočasným.

Svoboda má o svém nástupci jasno. Podle něj je nejvhodnějším kandidátem jeden z jeho náměstků. Ve hře je stále náměstek léčebně preventivní péče pro chirurgické obory a primář ortopedie Jan Bíla.

Do výběrového řízení se přihlásila i náměstkyně ošetřovatelské péče Veronika Něničková, která je nyní statutárním zástupcem Svobody. Tu však radní vyřadili. „V době uzavření přihlášek jsem neměla požadovaný magisterský titul a byla jsem proto vyřazena. Při výběrovém řízení jsem však titul už měla, odvolala jsem se, ale zpátky už jsem zařazena nebyla," vysvětlila Něničková.

U Bíly může být podle současného ředitele problémem zejména jeho primariát. „Řešilo by se, co s ortopedií, zda by pan Bíla vykonával obě funkce najednou a podobné záležitosti. Vhodná by byla i moje statutární zástupkyně, kterou však radní vyřadili. Na to, že si titul dodělala jsem komisi upozornil, ovšem bezvýsledně," řekl Svoboda s tím, že i přesto, že v týdnu jezdí do Karlových Varů, funguje nemocnice dobře. „Ideální situace to není, ovšem zejména pro mě, protože musím stále cestovat. Co se však týče chodu nemocnice, není tady žádný problém," poukázal ředitel, který by v Kyjově zůstal i po příchodu nového ředitele. Kyjovská nemocnice totiž v současnosti provádí řadu studií. „A u těch musím být i nadále. Takže minimálně o víkendech tam budu ještě dva tři roky jezdit," upřesnil Svoboda.

Situaci v nemocnice stále sleduje i občanské sdružení Občané za nemocnici Kyjov, které vzniklo při aférách s jejím někdejším ředitelem Josefem Pejchlem. „Rozhodně nastalou situaci hodláme řešit. Jsme přesvědčení, že se z výběrového řízení na ředitele stala politická záležitost a politikům prostě nikdo z přihlášených po této stránce nezmění. Tím spíše, že výběrová komise už několik kandidátů radě doporučila," řekl jeden ze zakladatelů sdružení Jaroslav Kliment. I podle něj je primář Bíla na tuto funkci vhodným kandidátem.