VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Žarošice opět provoněly klobásy

Žarošice /FOTOGALERIE/ – O prvenství na letošním žarošickém koštu bojovalo jednapadesát druhů klobásků. I z medvěda a klokana.

19.3.2011
SDÍLEJ:

Osmý ročník koštu klobásků v Žarošicích.Foto: DENÍK/Veronika Horáková

Tisícové Žarošice se už poosmé proměnily na ráj klobásků. Tentokrát soutěžily i vzorky vyrobené z medvědího a klokaního masa. Porotci tak měli opět těžkou volbu.

„Všech jednapadesát vzorků, které jsme degustovali, byly výborné,“ zhodnotil letošní ročník koštu člen poroty Stanislav Suchý ze Žďáru nad Sázavou. Další z porotců Jan Šindelář z Brna k hodnocení koštu doplnil, že tento rok byly klobásky chuťově opravdu velmi vyrovnané. „Je to malinko lepší než loni a předloni,“ podotkl ještě Šindelář. V kategorii domácích klobásků tak uspěly vzorky z Ústní nad Labem, Duban u Prahy i Žarošic. Mezi živnostníky triumfovaly klobásy z Hodonína, Vícemilic a Týnce.

Jak nastínil jeden z pořadatelů koštu Waldemar Sedláček, o celkovém pořadí rozhoduje chuť, vůně, konzistence a soudržnost. Tento ročník podle něj poznamenal přesun pořádání soutěže z února na duben. „Tentokrát jsme se museli obejít bez slovenské účasti. Slováci totiž drží půst,“ vysvětlil spoluorganizátor akce. Letošního koštu se tak zúčastnilo o dvanáct soutěžících méně. Najít i v takovém počtu nejlepší klobásek je podle Sedláčka velmi obtížné. „Rozhodně porotcům nezávidím,“ prohlásil Sedláček. Jak doplnil, o celkových vítězech rozhodovalo osm porotců z celé České republiky.

Košt klobásků už podle Žarošického uspořádali také Slováci v Liptovském Mikuláši. Tam se umístily české klobásky na posledních místech. „Každý kraj má klobásky chuťově jiné. Slováci se zase na našem koštu umístili v loňském roce na posledním místě,“ přiblížil spoluorganizátor akce. Letošní ročník žarošického koštu byl zvláštní také tím, že o prvenství bojovaly klobásky z medvědího a klokaního masa. Jeden druh obsahoval dokonce sýr.

Spokojeni s letošní úrovní klobásků byli kromě organizátorů a porotců také návštěvníci akce. „Výborné jsou pikantní. Medvědí jsem zatím nekoštoval,“ řekl Zdeněk Žoužela z Brna.

Autor: Veronika Horáková

19.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Děti ze základních škol Hodonínska a Břeclavska si ve čtvrtek vyzkoušely, jak zvládají první pomoc a ošetřování běžných poranění. Účastníci Okresní soutěže hlídek mladých zdravotníků rozdělení do týmů postupovali po jednotlivých stanovištích, kde plnili ú
11

Školáci ošetřovali raněné v soutěži. Zastavovali i tepenné krvácení

Mladí hodonínští zápasníci se prosadili na mistrovství České republiky mladších žáků a kadetů ve volném stylu i na mezinárodním turnaji v německém městě Weisswasser.
4

Zápasníci Todt, Šimčík a Procházka jsou nejlepšími volnostylaři České republiky

Ruské velvyslanectví: Růžový tank pošpiňuje vzpomínku. Podpořilo přemalování

Brno – Členy vojenského klubu, kteří se o víkendu pokusili vrátit růžovému tanku IS-2 před červeným kostelem v Brně původní zelenou barvu, ve čtvrtek podpořilo velvyslanectví Ruské federace v České republice. Jeho zástupci se ohradili proti tvrzení Davida Černého, který tank přetřel na růžovo, že se jedná o symbol okupace z roku 1968.

AKTUALIZOVÁNO

Restaurace v Brně se chlubí návštěvou vraha Kajínka. Vzbudila rozporuplné reakce

Brno /ANKETA/ – Omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek, kterého z rýnovického vězení propustili v úterý odpoledne, je nyní v Brně. Ve čtvrtek v poledne se naobědval v bystrcké restauraci Akát, která se fotografií Kajínka pochlubila na svých stránkách na Facebooku. "U nás v restauraci byl na obědě na rozhovoru s novináři," řekl Brněnskému deníku Rovnost majitel restaurace, který si nepřál uvést jméno.

Běžec Sasínek skončil v německém Tübingenu na šestém místě

Hodonín – Šesté místo obsadil v německém Tübingenu hodonínský běžec Filip Sasínek. Český reprezentant sice v závodě mužů na patnáct set metrů vylepšil sezónní maximum na 3:41.31 minuty, spokojený s výkonem ani výsledkem ale rozhodně nebyl.

Unikát ve Valticích: pohár Alexandra Velikého

Valtice – Ve svém oboru to považuje za největší objev, jaký kdy učinil. „Myslím si, že je to i největší objev tohoto roku u nás," neskrýval nadšení umělecký historik a kurátor David Majer. Právě on přivezl do valtického zámku jedinečné umělecké dílo vytvořené ve druhé polovině čtvrtého století před naším letopočtem ve Střední Asii. Zlatý pohár, z něhož pil válečník Alexandr.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies