VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Žarošice opět provoněly klobásy

Žarošice /FOTOGALERIE/ – O prvenství na letošním žarošickém koštu bojovalo jednapadesát druhů klobásků. I z medvěda a klokana.

19.3.2011
SDÍLEJ:

Osmý ročník koštu klobásků v Žarošicích.Foto: DENÍK/Veronika Horáková

Tisícové Žarošice se už poosmé proměnily na ráj klobásků. Tentokrát soutěžily i vzorky vyrobené z medvědího a klokaního masa. Porotci tak měli opět těžkou volbu.

„Všech jednapadesát vzorků, které jsme degustovali, byly výborné,“ zhodnotil letošní ročník koštu člen poroty Stanislav Suchý ze Žďáru nad Sázavou. Další z porotců Jan Šindelář z Brna k hodnocení koštu doplnil, že tento rok byly klobásky chuťově opravdu velmi vyrovnané. „Je to malinko lepší než loni a předloni,“ podotkl ještě Šindelář. V kategorii domácích klobásků tak uspěly vzorky z Ústní nad Labem, Duban u Prahy i Žarošic. Mezi živnostníky triumfovaly klobásy z Hodonína, Vícemilic a Týnce.

Jak nastínil jeden z pořadatelů koštu Waldemar Sedláček, o celkovém pořadí rozhoduje chuť, vůně, konzistence a soudržnost. Tento ročník podle něj poznamenal přesun pořádání soutěže z února na duben. „Tentokrát jsme se museli obejít bez slovenské účasti. Slováci totiž drží půst,“ vysvětlil spoluorganizátor akce. Letošního koštu se tak zúčastnilo o dvanáct soutěžících méně. Najít i v takovém počtu nejlepší klobásek je podle Sedláčka velmi obtížné. „Rozhodně porotcům nezávidím,“ prohlásil Sedláček. Jak doplnil, o celkových vítězech rozhodovalo osm porotců z celé České republiky.

Košt klobásků už podle Žarošického uspořádali také Slováci v Liptovském Mikuláši. Tam se umístily české klobásky na posledních místech. „Každý kraj má klobásky chuťově jiné. Slováci se zase na našem koštu umístili v loňském roce na posledním místě,“ přiblížil spoluorganizátor akce. Letošní ročník žarošického koštu byl zvláštní také tím, že o prvenství bojovaly klobásky z medvědího a klokaního masa. Jeden druh obsahoval dokonce sýr.

Spokojeni s letošní úrovní klobásků byli kromě organizátorů a porotců také návštěvníci akce. „Výborné jsou pikantní. Medvědí jsem zatím nekoštoval,“ řekl Zdeněk Žoužela z Brna.

Autor: Veronika Horáková

19.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vizualizace připravované lázeňské zóny v Pasohlávkách na Brněnsku.
7

Lázně u Pasohlávek? Hrozí úplný krach projektu

Hybridní supersport BMW i8 využívali jihomoravští policisté jen krátkou dobu. Auto nabouralo do stromu.

Policie při svezení Kruliše nepochybila. Dostane nový supersport

Máme nejsilnější ročník za několik posledních let, tvrdí Polanská

Vracov – Na posledních dvou akcích jim medaile těsně unikla, v domácím prostředí už chtějí dorostenky Sokola Vracov slavit. Svěřenkyně trenéra Libora Buličky za titulem vykročily tím nejlepším možným způsobem. Jihomoravanky v úvodním zápase třídenního mistrovství České republiky v národní házené hráček do osmnácti let deklasovaly Žatec 33:19 a přiblížily se vysněnému triumfu.

AUTOMIX.CZ

Policie v nesnázích: kuriózní nehody strážců zákona

/FOTOGALERIE/ Na vozech mají heslo Pomáhat a chránit, nicméně i oni potřebují občas pomoc. Vidět policejní auto - ať státní či obecní policie - v nesnázích je sice trochu nezvyklé, ale občas k tomu dojde.

Cena parcel blokuje novou průmyslovou zónu ve Veselí nad Moravou

Veselí nad Moravou – Další kolo příprav na jednu z největších vznikajících průmyslových zón v České republice mají za sebou ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Tento týden tamní zastupitelé schválili cenu pro druhou etapu výkupu pozemků.

Deset jednotek hasičů bojovalo s lesním požárem u Vracova

Vracov /FOTOGALERIE/ – Lesní požár musely řešit hasičské jednotky od půl dvanácté v noci na pátek jižně od Vracova. Ze zatím nezjištěných příčin zde vzplály stromy, které se podařilo uhasit až ráno.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies