Díky tomu mají přitéct miliony korun i do Bílých Karpat a nedalekých slovenských Strážovských vrchů. Lesníci tak získají peníze na nové posedy i fotopasti, aby mohli zjišťovat počty zvířat. Zejména těch nepůvodních, jako je šakal zlatý nebo mýval severní. „Půjde i o změnu druhové skladby lesa, a to výsadbou jedle a dubu. Další opatření mají snížit škody, které na porostech působí zvěř. Zahrnuje krmná zařízení a ochranu mladých lesních porostů proti loupání a ohryzu kmenů,“ přiblížila mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová. Právě tento státní podnik se na přeshraničním projektu podílí.

V krajině navíc přibudou malé nádrže, které tam pomohou zadržet vodu.

Turisty přiláká víc než 140 metrů dlouhá lávka, po které se pěšky i na kole dostanou přes řeku Moravu. Novinka zároveň konečně propojí mezistátní archeologický park Velké Moravy mezi Mikulčicemi na Hodonínsku a slovenskými Kopčany. „Zahájení prací je plánované v prvním čtvrtletí příštího roku s tím, že výběrové řízení na stavební firmu začne po vydání rozhodnutí o přidělení dotace, které jsme ale zatím nedostali,“ uvedla mluvčí jihomoravského krajského úřadu Monika Brindzáková.

Další evropské injekce z miliardového balíku se dočká i střední odborné školství. „Umožní to zavedení nových forem výuky v oborech diagnostiky poruch motorů benzinových, dieselových a elektromotorů. Součást výuky budou také exkurze v podnicích,“ doplnil Frček.