Podle mluvčího hodonínské radnice Josefa Horníčka bylo parkoviště v Brandlově ulici vybudováno v roce 2015 jako součást výstavby nového pavilonu hodonínských lázní. Ten stál přibližně sto milionů korun a ze čtyřiceti procent na něj přispěl Regionální operační fond Jihovýchod.

Povinnou podmínkou získání dotací na stavbu bylo podle něj vybudování sedmnácti parkovacích míst. Vedení města se proto koncem letošního června rozhodlo místa dodatečně vyhradit lázním a jejich hostům.

Ilustrační foto.
Nových bytů je méně než loni. Na jižní Moravě je válcuje stavba rodinných domů

Parkovací místaVznikla při stavbě nového pavilonu hodonínských lázní za 100 milionů korun v roce 2015
Vyčlenění nejméně 17 z nich je závaznou podmínkou dotování stavby pavilonu
Město by při zachování provozu parkoviště muselo dotace vracet


Hodonínští radní se následnou peticí zabývali na schůzi koncem července. Jedno z řešení vidí v přestavbě cest na sídlišti. Součástí oprav, které město plánuje udělat po etapách, mají být i nová parkovací místa. „Pozemek v okolí stávající kotelny patří městu, položme tam dočasně panely a může se tady ihned parkovat. Zároveň vybudujme další parkoviště tak, jak již bylo plánováno,“ navrhl na schůzi rady města místostarosta Vítězslav Krabička.

I přesto, že obyvatelé chtějí více možností kde parkovat, nemělo by to podle Matušky být na úkor městské zeleně. „V okolí sídliště jsou krásné čtyřicetileté lípy. Kdyby nová místa měla vzniknout jejich pokácením, rozhodně bych byl proti,“ řekl Matuška a dodal, že proti tomuto záměru už místní sepsali petici v minulém roce.

Vyhrazení míst město oznámilo ve veřejné vyhlášce posledního srpna, včetně zamítnutí námitek obyvatel. „Radnice žádnou další možnost nemá. Pak už zbývá jen krácení, nebo vrácení dotačních prostředků,“ vysvětlil Horníček s tím, že odpověď se zdůvodněním město autorům petice odeslalo minulý týden.

JAN KUCHTA

Ilustrační foto.
Holubi znečišťující památky? Vypouští proti nim sokoly, nebo je rovnou odstřelí