VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ochutnávat pálenky ji naučili už ve čtrnácti

Lužice - Osmdesát degustátorů a z toho čtyři ženy a dívky. To už lze považovat za důkaz emancipace v oboru, který byl zatím vyhrazený téměř výhradně mužům.

5.2.2009
SDÍLEJ:

Degustátorka Denisa Hřebíčková z LužicFoto: Miroslav Pechura

V Sudoměřicích se přitom nehodnotilo lahodné víno, ale nápoj, po jehož požití by se měla každá jemná žena otřepat, neboť zhruba padesátiprocentní destilát ji pořádně zapálí uvnitř těla. „Jsem tady prostě proto, že mi pálenky chutnají. Proto jsem se přidala do party degustátorů, která objíždí košty v celém okolí,“ potvrdila Denisa Hřebíčková z Lužic, že ne každá mladá dívka dává před slivovicí nebo meruňkovicí přednost sladkým likérům.

„Pít pálenky mě učili na Valašsku už od čtrnácti let, tak jsem si je oblíbila,“ řekla Denisa Hřebíčková, která tak zároveň upozornila na fakt, že prosazovat zákaz podávání alkoholu mladistvým není na Moravě vůbec jednoduché.

„Ale bylo to jen po troškách,“ dodává na dotaz, zda ve čtrnácti není na slivovici trochu brzy.

A podle čeho poznají ženy tu nejlepší pálenku? Kritéria jsou pochopitelně stejná, ať už je degustátorem muž, nebo žena. Denisa ale s degustováním přece jen teprve začíná. „Mám tu tahák a jedu podle něho,“ ukazuje na list papíru, kde má vypsané hodnocené vlastnosti nápoje a zároveň seznam vzorků, které musí ochutnat.

Každý účastník degustace na něj zapsal vlastnosti asi třiceti pálivých nápojů, které důkladně prohlédl očima, ovoněl a položil na jazyk.

Ženy se degustací v Sudoměřicích účastnily už v minulých letech, ale nikdy jich nebylo tolik. „Na některé vzorky mají vytříbenější chuť než chlapi, kteří dávají přednost hlavně slivovici,“ řekl Zdeněk Fojtík, člen Spolku přátel destilátů, který košt už po sedmé pořádá. Spolek chce navazovat na tradice a přispět ke zvyšování kvality domácích pálenek. Tradiční jsou také lahve, ze kterých destiláty nalévají. Třídecové sklenice od limonád, nebo chcete-li sodovek, byly v minulosti nejpoužívanějším skleněným obalem a bylo tedy přirozené, že se do nich dávaly i vzorky pálenky na košt. Dnes už je mladá generace ani nezná a té starší připomenou mládí.

„Sháníme je, kde se dá, třeba od lidí, kterým zůstaly ve sklepech. Některé firmy do nich ale pořád plní,“ řekl Fojtík. Návštěvníci koštu v Sudoměřicích uvidí těchto sklenic na sedm set padesát. Ochutnat z nich budou moci slivovici, meruňkovici a další tradiční i méně tradiční destiláty. Jen některé typy pálenek z macerovaného ovoce si vyžádaly uložení v jiném typu lahve. Na maceráty se v Sudoměřicích zaměřují a mají jich tady asi sto padesát. Příkladem výjimečných vzorků může být třeba macerát z růží.

Degustace dopadla nejlépe pro hruškovici Petra Šlosara až z Chrudimi. To však neznamená, že nejlepší pálenka je z Čech, naopak pochází z Radějova. Pěstitelskou pálenicí se stala pálenice z Čejkovic.

Košt pálenek, který se v Sudoměřicích uskuteční v sobotu 14. února od 14 hodin, bude jako vždy mezinárodní. Díky tomu, že se koná v pohraniční obci, nechybí tady spousta vzorků z blízkého Slovenska. Na návštěvníky koštu bude tentokrát čekat také řada tradičních gastronomických lákadel, třeba zabijačkových specialit, které ke slivovici rozhodně patří.

Autor: Miroslav Pechura

5.2.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nálezy. Ilustrační foto.

Ztráty a nálezy? Někdy přijmou i kozla

Ilustrační foto.

Grand Prix: hotely a kempy hlásí obsazeno

DOTYK.CZ

České pivo určené ženám pobouřilo Britky. Je to sexismus, zlobí se

Česká společnost Aurosa Martiny Šmírové uvedla na trh stejnojmenné pivo, určené ženám. Když ho zkusila prodávat v Londýně, narazila. Britských žen se dotklo, že jim někdo předepisuje, jaké pivo mají pít.

Sady s ovocem mizí. Nejvíce ubývá broskvoní a třešní

Brno /INFOGRAFIKA/ – Sadů a zahrad je na jižní Moravě stále méně. Nejvíce ubývá broskvoní. Problémem je levné ovoce z dovozu i počasí.

Veslař Baldrián skončil druhý ve skifu, Rédr proháněl Synka

Hodonín /FOTOGALERIE/ - Slušné výkony přinesly účasti ve finále i cenné medaile. Hodonínští veslaři mají za sebou povedené období. Členové jihomoravského klubu, který letos slaví výročí sto deseti let od svého založení, uspěli na domácím závodě i mistrovství republiky všech věkových kategorií.

Rozmazané fotografie? Možná minulost. Díky metodě brněnských vědců

Brno - Policisté hledají podezřelého. Získají fotografii poznávací značky z kamer, je ovšem rozmazaná. Není to pro ně ale problém. Pomocí metody s umělými neuronovými sítěmi, které matematicky zpracovávají vložená data k žádanému výsledku, mají fotografii brzo doostřenou a značku přečtou. Podobný scénář se může stát realitou díky metodě doostřování fotek, kterou vymyslel Michal Hradiš z Fakulty informačních technologií brněnského Vysokého učení technického.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení