VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ochutnávat pálenky ji naučili už ve čtrnácti

Lužice - Osmdesát degustátorů a z toho čtyři ženy a dívky. To už lze považovat za důkaz emancipace v oboru, který byl zatím vyhrazený téměř výhradně mužům.

5.2.2009
SDÍLEJ:

Degustátorka Denisa Hřebíčková z LužicFoto: Miroslav Pechura

V Sudoměřicích se přitom nehodnotilo lahodné víno, ale nápoj, po jehož požití by se měla každá jemná žena otřepat, neboť zhruba padesátiprocentní destilát ji pořádně zapálí uvnitř těla. „Jsem tady prostě proto, že mi pálenky chutnají. Proto jsem se přidala do party degustátorů, která objíždí košty v celém okolí,“ potvrdila Denisa Hřebíčková z Lužic, že ne každá mladá dívka dává před slivovicí nebo meruňkovicí přednost sladkým likérům.

„Pít pálenky mě učili na Valašsku už od čtrnácti let, tak jsem si je oblíbila,“ řekla Denisa Hřebíčková, která tak zároveň upozornila na fakt, že prosazovat zákaz podávání alkoholu mladistvým není na Moravě vůbec jednoduché.

„Ale bylo to jen po troškách,“ dodává na dotaz, zda ve čtrnácti není na slivovici trochu brzy.

A podle čeho poznají ženy tu nejlepší pálenku? Kritéria jsou pochopitelně stejná, ať už je degustátorem muž, nebo žena. Denisa ale s degustováním přece jen teprve začíná. „Mám tu tahák a jedu podle něho,“ ukazuje na list papíru, kde má vypsané hodnocené vlastnosti nápoje a zároveň seznam vzorků, které musí ochutnat.

Každý účastník degustace na něj zapsal vlastnosti asi třiceti pálivých nápojů, které důkladně prohlédl očima, ovoněl a položil na jazyk.

Ženy se degustací v Sudoměřicích účastnily už v minulých letech, ale nikdy jich nebylo tolik. „Na některé vzorky mají vytříbenější chuť než chlapi, kteří dávají přednost hlavně slivovici,“ řekl Zdeněk Fojtík, člen Spolku přátel destilátů, který košt už po sedmé pořádá. Spolek chce navazovat na tradice a přispět ke zvyšování kvality domácích pálenek. Tradiční jsou také lahve, ze kterých destiláty nalévají. Třídecové sklenice od limonád, nebo chcete-li sodovek, byly v minulosti nejpoužívanějším skleněným obalem a bylo tedy přirozené, že se do nich dávaly i vzorky pálenky na košt. Dnes už je mladá generace ani nezná a té starší připomenou mládí.

„Sháníme je, kde se dá, třeba od lidí, kterým zůstaly ve sklepech. Některé firmy do nich ale pořád plní,“ řekl Fojtík. Návštěvníci koštu v Sudoměřicích uvidí těchto sklenic na sedm set padesát. Ochutnat z nich budou moci slivovici, meruňkovici a další tradiční i méně tradiční destiláty. Jen některé typy pálenek z macerovaného ovoce si vyžádaly uložení v jiném typu lahve. Na maceráty se v Sudoměřicích zaměřují a mají jich tady asi sto padesát. Příkladem výjimečných vzorků může být třeba macerát z růží.

Degustace dopadla nejlépe pro hruškovici Petra Šlosara až z Chrudimi. To však neznamená, že nejlepší pálenka je z Čech, naopak pochází z Radějova. Pěstitelskou pálenicí se stala pálenice z Čejkovic.

Košt pálenek, který se v Sudoměřicích uskuteční v sobotu 14. února od 14 hodin, bude jako vždy mezinárodní. Díky tomu, že se koná v pohraniční obci, nechybí tady spousta vzorků z blízkého Slovenska. Na návštěvníky koštu bude tentokrát čekat také řada tradičních gastronomických lákadel, třeba zabijačkových specialit, které ke slivovici rozhodně patří.

Autor: Miroslav Pechura

5.2.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Deník - Naši prvňáci

Tabla prvňáčků: Představí se žáci základní školy Dr. Joklíka v Kyjově

Šest nejčastějších chyb při výběru toalety

Řidiči už zase projedou z Ratíškovic do Kyjova. Oprava silnice skončila

Hodonínsko - Řidiči mohou opět jezdit bez po silnici mezi Ratíškovicemi, Miloticemi a Kyjovem. Opravovaný úsek byl uzavřený od konce května do poloviny září. „Oprava si vyžádala bezmála devětadvacet milionů korun bez daně,“ uvedl za Správu a údržbu silnic Jihomoravského kraje Libor Olšák.

Důležité bylo, že jsme ubránili oslabení tři na pět, říká Haloda

Hodonín /ROZHOVOR/ – V úvodním zápase nové sezony plnil pouze roli náhradníka. Po zranění slovenského parťáka Zdenka Kotvana se ale gólman Ondřej Haloda posunul na post jedničky Drtičů a zatím si vede výborně. Zlínský odchovanec pomohl Hodonínu k výhře v Kopřivnici i triumfu nad silnou a ambiciózní Porubou. „Vypořádávám se s tím úplně v pohodě. Snažím se týmu co nejvíc pomoct,“ říká na klubovém webu pokorně jedenadvacetiletý brankář SHK.

Místo opravy skladiště. Ve veselském zámku se skladují nádoby

Veselí nad Moravou - Už před pěti lety měl opravený zámek ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku začít sloužit jako čtyřhvězdičkový hotel. Nový zámecký pán v něm chtěl oslavit padesátiny. Po archeologickém výzkumu v roce 2010 ale ruch v památkově chráněném objektu utichl.

Policisté hledají svědky napadení

Hodonín - Hodonínští policisté prošetřují případ ze sobotního odpoledne, kdy skupinka mužů měla napadnout jednatřicetiletého muže a způsobit mu zranění hlavy. „K incidentu došlo před šestnáctou hodinou poblíž hodonínského vlakového nádraží. Napadeného obstoupili a ten následně od pachatelů utržil několik kopů do hlavy. Jednalo se o mladé muže, z nichž někteří měli na černých mikinách nápis Youn boys Gőding,“ informoval v úterý policejní mluvčí Petr Zámečník.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení