Jedno období bez obchodu si už v Hýslích vyzkoušeli. Obec o službu přišla na více než rok. „Když tu prodejna nebyla, tak jsme byli nešťastní. Pro všechno nás vozili děti do Kyjova, nákupů bylo vždycky hrozně moc. Dnes si můžu do našeho obchodu zavolat a poptat se, jestli mají, co potřebuji. Prodavačky mi to nechají bokem a já si pro nákup mohu v klidu dojít," popsal invalidní důchodce, který žije v domě, kde původně sídlila jiná prodejna i s pekárnou.

Jednota Hodonín, která prodejní místo v Hýslích provozuje, na něm ale prodělává. Obci navrhla spolupráci ve formě dotace, aby bylo možné udržet přísun základních potřeb pro obyvatele, aniž by museli odjíždět za katastr Hýsel. „Původně po nás chtěli sto devadesát tisíc za rok, poté zlevnili na sto padesát. Smlouvu o dotaci jsme ale na posledním zasedání zastupitelstva neschválili. S Jednotou chceme dále jednat," vysvětlil hýselský místostarosta Tomáš Polešovský.

Podobný model, kdy radnice přispívá provozovateli obchodu, ale funguje například 
v Pardubickém kraji nebo kraji Vysočina. Jednota má na Hodonínsku osmdesát prodejen, někde už spolupráci s obcemi navázala. „Máme nájem zdarma, někde jsme dokonce přímo v budově obecního úřadu, kde nám i topí a svítí bez poplatků. Pokud by hýselské zastupitelstvo nepřistoupilo na nějakou formu spolupráce, tak ač bychom neradi museli prodejnu zavřít," vyložil ředitel Jednoty Hodonín a místopředseda představenstva František Vaculovič.Prodejně v Hýslích hrozí uzavření. Hlavně starší lidé by se pak museli spoléhat na pomoc rodiny nebo jezdit nakupovat po okolí.

Podobné problémy jako Hýsly má podle něj i Suchov. Jednota v poslední době uzavřela čtyři prodejny na novojičínsku, stejný osud dopadl i na jednu přímo v Hodoníně.

Hýselská pobočka Jednoty ale neslouží jenom starším lidem. Je po cestě na autobusovou zastávku a školáci si v ní kupují svačiny nebo dobíjejí kredit na mobilech. Nakupují v ní i lidé v produktivním věku. „Do obchodu chodívám nepravidelně, ale minimálně jednou týdně. Je zcela dostačující na malý nákup, když potřebuji větší, mohu si zajet do Kyjova. U nás ale žije spousta lidí, kteří tuto možnost nemají," řekla Hýselanka Vladimíra Čadová.

V Karlíně nemají obchod už dva roky. Dříve jej provozoval soukromník, kterému se však tento podnik nevyplatil, ani když mu obec nabídla zrušení nájmu. Do dvousethlavého Karlína už nepřijede ani pojízdné pekařství. „Většině starších obyvatel, kteří nemají auto, pomůže někdo z rodiny. Také se na nákupech domlouvají například s lidmi, kteří jezdí do zaměstnání mimo naši obec," popsala situaci karlínská starostka Darja Krpalová. Radnice zatím bývalou prodejnu nevyužívá, čeká na případného zájemce.

Soukromník s potravinami opustil i Malou Vrbku, a to loni v září. Vrbčané ale ve svém obecním zpravodaji zveřejnili výzvu, že pomohou tomu, kdo by si ve vesnici chtěl založit vlastní obchod. „Jeden místní obyvatel této možnosti využil a doma si otevřel malou prodejničku. Snažíme se mu vyjít vstříc, půjčili jsme mu například ledničky," sdělil malovrbský starosta Josef Kadlčík.