Výročí první zmínky Násedlovičtí spojí s dětskými hody, na nichž se bude podílet i mateřská škola. Uskuteční se i různé doprovodné výstavy a galerie. Akce je plánovaná na konec června příštího roku.

Násedlovicím se podařilo získat pětadvacet tisíc eur, v přepočtu téměř sedm set tisíc korun. Výhodou pro ně je i to, že pokud se Slovákům nebo Polákům, kteří je navštívili, podaří v žádosti o dotaci uspět, mohou také vyjet za hranice.
Část peněz může sloužit i jako investice. Vedení obce uvažuje o výstavbě pergoly za kulturním domem. „Zbytek peněz půjde na stravování, ubytování či dopravu," upřesnila Mokrá.

Letos v únoru už pomohly peníze z Evropské unie v Kostelci. Na ostatky tam zamířili Chorvaté, Poláci a Slováci. „Dostali jsme čtyřiadvacet tisíc eur. Kromě uspořádání kulturní akce jsme ještě pořídili dvě stě nových židlí pro kulturní dům," informovala kostelecká starostka Vlasta Lochmanová. Do budoucna chce o příspěvek znova žádat, nyní by setkání zaměřila více na mládež.

Asi padesát Francouzů a téměř stejný počet Slováků přijelo do Ratíškovic loni. „Byli jsme se podívat do Slavkova na zámek i na mohylu míru. V Ratíškovicích vystoupily i jejich soubory," řekla ratíškovická starostka Anna Hubáčková. O příspěvek znova žádali, chtěli zapojit i Itálii a Maďarsko, ale neuspěli.

Výhod programu je podle předsedkyně Místní akční skupiny Slovácko v pohybu Anny Čarkové několik. Jednou z nich je i to, že obyvatelé malých obcí mohou ukázat dalším lidem svoje zvyky. „Pro starosty je důležité, aby při své práci měli nadhled a odstup, v zahraničí mohou získat inspiraci a motivaci. Projekt také utužuje vztahy mezi lidmi. I když obce již nekomunikují, některé skupiny se dál stýkají a pořádají společné akce," vysvětlila Čarková. Slovácko v pohybu obcím s vyřizováním dotací pomáhá.

V projektu zároveň s Násedlovicemi uspělo dalších 112 evropských měst a obcí, z České republiky ještě Slavkov u Brna a Velké Meziříčí. Unie v této várce rozdala celkem téměř dva miliony eur.