„Naší prioritou je vkládat peníze, které získáváme, do oprav sportovišť a staveb dětských hřišť. Myslím si, že aktivity sportovního charakteru jsou tou nejlepší prevencí proti závislostem," uvedl kyjovský starosta František Lukl s tím, že získané peníze půjdou právě do investování, nikoliv do provozu. „Tam se mohou rozpustit a nikdo o nich neví," podotkl starosta.

Půlmilionovou investicí byla oprava tělocvičny v Základní a mateřské škole Dr. Joklíka. „Došlo k opravě elektrických rozvodů, světel a stropu. Rekonstrukce byla nutná i z bezpečnostních důvodů. Od doby, co tělocvična stojí, k žádným opravám nedošlo, a to už třicet jedna let. Dokonce tam byly ještě hliníkové dráty," řekl ředitel školy Jiří Búřil. Oprava podle něj byla neodkladná.

Tělocvična, kterou využívá také veřejnost, prošla už třetí rekonstrukcí. „Nejdříve se vyměnila okna, posléze se postavilo dřevěné sezení pro děti, na kterém pak mohou fandit při sportovních utkáních. Nyní došlo k poslední fázi oprav," uvedla zástupkyně ředitele školy Miluše Habáňová.

V plánu má vedení Kyjova i další úpravy hřišť. „Další peníze půjdou například na nové hřiště v ulici Luční, neboť Nětčice nemají žádné centrální, víceúčelové hřiště. Dále bychom rádi investovali do dětského hřiště na Seifertově náměstí, do rekonstrukce stadionu a dalších hřišť, které v Kyjově sportovci aktivně využívají," přiblížil Lukl.

Peníze do kultury

Peníze přitečou také do kultury a sociální oblasti. K rozvoji kultury chce radnice přispět například koupí hudebního klubu Jančovka. „Tam chceme pořádat alternativní kulturní akce, které nelze uskutečnit v kulturním domě," upřesnil starosta Kyjova.

Ten za potřebné považuje také investice do sociálních věcí a preventivních programů. „Chceme podpořit například Občanské sdružení Krok a K-centrum, jejichž drogově preventivní programy mají nezastupitelné místo právě v boji za odstraňování této zhouby," řekl kyjovský starosta.

Peníze navíc Občanské sdružení Krok uvítá. „Naše agentura nabízí program Odborné sociální poradenství, který je velmi problematický, Jihomoravský kraj totiž poradenství finančně nepodporuje. Kvalifikovaní pracovníci přitom řeší s lidmi velmi vážné problémy, které je mohou přivést do velkých potíží," informovala ředitelka sdružení Hana Čamlíková s tím, že součástí této služby je právní a rodinná poradna. „Finančně je pro nás velký problém tento program udržet. Přitom lidem pomáháme zachránit nejen střechu nad hlavou, ale mnohdy i jejich životy," dodala Čamlíková.

S příjmy z hazardu nakládají také ve Bzenci. Podle tamního starosty Pavla Čejky jsou však skutečné částky mnohem nižší, než původně očekávali. „Za loňský rok jsme nedostali ani polovinu slibovaných peněz a i v letošním roce jsme dostali velmi málo," sdělil bzenecký starosta. Za dva měsíce tohoto roku získal Bzenec jen asi padesát tisíc korun.

Také ve Bzenci půjdou peníze především na sport a kulturu. „V loňském roce jsme dali do rozpočtu rozvoje sportovních a společenských aktivit přes milion korun. Letos milion tři sta tisíc. Předpokládáme, že velkou část pokryjí právě příjmy z hazardu," informoval Čejka s tím, že největší část peněz jde do sportu.