Ten nejdříve bydlel na náměstí Svobody, které se nyní jmenuje 17. listopadu. Později se s rodiči přestěhovali na Masarykovo náměstí naproti kostela. „Maminka tam měla květinářství a hračky a tatínek pohřební ústav Pieta, ten mu ale Němci asi ve třiačtyřicátém zestátnili," pokračuje pozdější herec.

Na hlavním hodonínském náměstí strávil mládí. „Velice z blízka jsem tak například prožil bombardování Hodonína. Pak jsem jel na kole na hřbitov, kde jsem viděl sto šedesát mrtvých. A poté jsem na dvoře Okresního národního výboru byl u toho, když pověsili gestapáka," vzpomíná na silné zážitky Výlet.

V Hodoníně žil do patnácti let, takže tam navštěvoval obecnou i měšťanskou školu. Jelikož jeho otec hrával, k divadelním prknům se dostal právě na Slovácku. „Vzal mě na zkoušku pohádky o Kašpárkovi. Byla tam mladá učitelka, která hrála učitelku a ona si sedla tatínkovi na klín. Pak jsem doma řekl, co jsem viděl, a od té doby jsem nesměl do divadla," směje se hodonínský rodák.

K profesionálnímu divadlu ale přišel velkou oklikou. V roce 1946 se totiž dostal do Baťovy školy práce ve Zlíně. „Měl jsem štěstí a prožil jsem tam čtyři nezapomenutelné a nejkrásnější roky. Za Zlín jsem dokonce i běhal," svěřuje se Výlet.

Role? I v Kurvahošigutntág

Vyučil se tam strojařem, dělal v pokusné dílně a přitom dál studoval mistrovskou školu. K tomu začal chodit do divadelního kroužku. „Dělali jsme kabaretní vystoupení na internátě, pak jsme hostovali v Divadle pracujících. Byl tam vynikající soubor například s Jiřím Adamírou a my se s nimi skamarádili a oni nás učili," přibližuje.

Následně zkusil přijímací zkoušky do Janáčkovy akademie múzických umění, kde ho přijali. V letech 1950 až 1954 studoval v Brně. „Byli jsme výborná parta, takže se ještě po šedesáti letech scházíme," podotýká Výlet.

Na hereckou dráhu pak vstoupil díky angažmá ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, odkud se pak stěhoval do Ostravy a následně do Brna. Dostal se i do rozhlasových inscenací a pak také do televize. Ve filmu se ale objevil později. Především v devadesátých letech se objevil ve známých snímcích či seriálech jako bylo Polívkovo Dědictví aneb Kurvahošigutntág nebo Četnické humoresky.