V Hodoníně se závěrečný taneční večer koná už tento pátek. Celým pořadem bude provázet taneční mistr Libor Brožík. „Hosté si zde mohou zopakovat taneční variace. K poslechu, ale hlavně k tanci zahraje SW Band z Brna," uvedl Brožík.

Tradičním Plesem v bílém zahajují sezonu ve Strážnici. Jeho tradice je tak stará jako kulturní dům, tedy už přes čtyřicet let. „Ples je spojený s tanečního kurzu a zároveň je jeho vyvrcholením, absolventi si na něj zvou rodiny a přátele," popsala první letošní ples ředitelka Strážničanu Danuše Adamcová.

Letošní plesové trendy: modré šaty pro ženy a slim obleky pro muže.

Ta prozradila, že třináctého února chystají Ples v gala, který je vždy zaměřený na jiné téma. „Letos sázíme na styl vodního království. Výzdoba a barvy budou ladit do modré a zelené," uvedla Adamcová. Večerem hosty provede plesový orchestr Coppelia ze Zlína a domácí kapela Ferrum. S polonézou vystoupí studenti Purkyňova gymnázia. „Zařizujeme také plesový fotoateliér, který slouží k tomu, aby si každý účastník odnesl domů dárek," doplnila ředitelka.

kam na plesBzenec 9. 1. Myslivecký ples
Dubňany - 16. 1. Vinařský ples
Hovorany - 16. 1. Krojový ples
Čejkovice - 16. 1. Reprezentační rodičovský ples
Hodonín - 23. 1. XXII. Reprezentační ples města Hodonína
Strážnice - 13. 2. Ples v Gala
Kyjov - 19. 2. Reprezentační ples města Kyjova

Dámy, ale i pánové se každoročně připravují i po stránce módní. Dveře svatební agentury Ivana v Hodoníně se tak před plesy netrhnou. „Dřív to bylo tak, že si ženy chtěly šaty koupit. V současné době si je ale raději půjčí, protože nechtějí chodit ve stejných šatech," přiblížila majitelka agentury Ivana Příkaská. Ta nabízí slevy na druhé půjčení za polovinu. „Dámám se to vyplatí a pokaždé jdou v jiné róbě," podotkla majitelka. Salón nabízí výprodeje většinou až po skončení plesové sezony.

Pro muže doporučuje Příkaská modrou barvu. „Letos jsou v kurzu i šedá saka, prošitá antracitovou nití. Moderní jsou také slim obleky. Nejčastěji muži volí barvu kravaty nebo košile tak, aby ladili se svou dámou," popsala nejnovější trendy odbornice. U žen vede modrá, královská modrá nebo zlatočerná. „Velká poptávka je také po retro šatech. Ty spíše shánějí mladší děvčata na studentské plesy. Dámy si chodí zkoušet a půjčovat šaty dlouhé, většinou černé s tělovou nebo zlatou krajkou," popsala Příkaská a dodala, že se stále nosí i zelená nebo červená.

Letošní plesové trendy: modré šaty pro ženy a slim obleky pro muže.

Přípravu na ples nepodcenila ani Denisa Krajsová z Hodonína. Ta se letos chystá ve městě na Ples sportovců a také na krojové plesy do okolních obcí. „Šaty si nekupuji každý rok nové, jen když mi nějaké opravdu padnou do oka. Poslední dobou je čím dál těžší vybrat takové, které se výrazně nepodobají těm, co už mám doma ve skříni," řekla Krajsová s tím, že letos si pořídila dlouhé černé šaty s krajkou, ke kterým se budou hodit nakulmované vlasy. „Nikdy nezanedbám make-up. Běžně se příliš nemaluji, takže výraznější líčení na ples je příjemná změna," dodala slečna.