V dopoledních hodinách přijela k jednomu z aut stojících přímo u hlavní cesty hlídka celní správy. Ozbrojenci v kuklách zpacifikovali dva muže a tři dívky. Ti pak z pouty na rukou sledovali až do odpoledních hodin práci celníků. Krok za krokem postupoval odborník v bílých rukavicích při ohledávání auta a shromažďování důkazů. Další s fotoaparátem vše dokumentoval.

Ozbrojení kolegové pak hlídali zadržené. „Nemůžeme nic říct, obraťte se na tiskového mluvčího,“ opakovali s kamenným výrazem v obličeji ozbrojenci na zvídavé dotazy, což místní ještě více strašilo. Všechny pokusy o pořízení fotografií končily nezdarem. Jeden z mužů v uniformě sledoval okolí, jakmile zahlédl fotoaparát, okamžitě zasáhl. Napjatost situace narušovaly jen příležitostné excesy dvou místních individuí. Dva muži, zřejmě pod vlivem alkoholu, celou situaci doprovázeli komentářem. Kolemjdoucí se zastavovali a kroutili hlavami. „

Vůbec nevím, co se děje. Byl jsem přivolán jako nezávislý svědek k ohledávání vozidla a zadržení důkazů,“ vyjádřil se starosta Mikulčic Josef Helešic. Ani další místní netušili, koho a proč vlastně celníci zadrželi. Nikdo ze sousedů bydlících v těsné blízkosti pachatele v poutech nepoznával. „Jednalo se o závěrečnou akci dlouhodobého pátrání a sledování skupiny výrobců drog.

Všichni její členové jsou české národnosti a věnovali se vaření pervitinu a jeho distribuci na Hodonínsku a Břeclavsku. Vyváželi jej také přes hranice na Slovensko,“ informoval mluvčí Celní správy ČR v Brně Oto Ploch. Konkrétní informace o množství zadrženého zboží, bydlišti zadržených či období, po které celníci skupinu sledovali, odmítl mluvčí sdělit s tím, že vše je zatím pod informačním embargem.

Místní se domnívají, že činnost vařičů pervitinu neměla souvislost přímo s Mikulčicemi. Kromě tváří totiž nepoznávali ani auto, které bylo v péči celníků celých pět hodin.