Devětapadesátiletá ratíškovická starostka pod vlajkou lidovců zvítězila již v prvním kole, procentuálně získala dokonce nejvíce hlasů na jižní Moravě. Již to ji překvapilo. „Užívám si úspěch a nádherný výsledek. V týdnu musím dohnat práci, kterou jsem zameškala jako starostka," řekla krátce po sečtení hlasů Hubáčková, kterou do horní komory parlamentu poslalo 14 493 voličů.

V kampani poukazovala na svoji pracovitost a empatii. Zaměřila se hlavně na odpovědný přístup k přírodě a snahu o udržení vody v krajině, s čímž také souvisí otázka těžby štěrkopísku u Moravského Písku. „Pracovala jsem na mnoha strategiích, ze kterých vyplývá, co je potřeba udělat. Zaměřím se na úpravy zákonů o ochraně půdního fondu a na vodní a horní zákon," odkryla své plány novopečená senátorka. Hodlá se dostat také do výboru pro územní rozvoj a především do výboru pro veřejnou správu a životní prostředí.

Sociální demokrat Zdeněk Škromach napnul před druhým kolem všechny síly, ale nestačilo to. Nepomohla ani návštěva předsedy vlády Bohuslava Sobotky, který v Hodoníně spolu s ním rozdával růže. „Není to žádná tragédie. S politickým životem rozhodně nekončím. Teď si dám ale do pořádku život svůj," sdělil po prohraných sobotních volbách rohatecký radní.

Právě výsledek z Hodonína je zajímavý, protože tam Škromach oproti prvnímu kolu, kdy vyhrál, ztratil devětadvacet hlasů. Naopak Hubáčkové se podařilo okresní město získat na svoji stranu. Získala tam dokonce 63,96 procent.

V minulých volbách v roce 2010 získal Škromach v prvním kole 17 476 hlasů. Ve druhém kole měřil síly s Alenou Venhodovou, hájící barvy ODS. Mírně ztratil, nicméně na senátorské křeslo to stačilo. V druhém kole dostal 16 444 hlasů, což představovalo 56,17 procent z celkového počtu. Volební účast tehdy byla 27,49 procent.

Někdejší několikanásobný místopředseda ČSSD se po volbách do Sněmovny v listopadu 2013 spolu se svými čtyřmi spolustraníky účastnil takzvané lánské schůzky. Rezignoval na post místopředsedy sociální demokracie a loni v listopadu už se nedostal ani do předsednictva ČSSD.

Sociální demokraté v druhém kole senátních voleb letos propadli v celostátním měřítku. Z devíti možností získali jen dvě křesla. Do toho spadá i neúspěch Zdeňka Škromacha. Naopak vítězem voleb jsou lidovci. „Podle mě byla klíčovým faktorem neschopnost sociální demokracie přilákat své voliče. To se naopak lidovcům podařilo," okomentoval výsledek voleb politolog Lubomír Kopeček.

Podle něj lidovcům nahrála také nízká volební účast. Dalším faktorem je obecné vnímání senátu. Lidi v podstatě nezajímá. „U Anny Hubáčkové je zřejmé, že ji lidé znají. I to je důvod, proč jich přišlo tolik volit," dodal Kopeček s tím, že postava Zdeňka Škromacha je hodně specifická.

Vsadil na zvláštní typ komunikace s voliči, které ale nedokázal přesvědčit. „Ve volbách je důležité vzbudit ve voličích pocit, že kandidáty dobře znají a rozumí jim. To se nepovedlo téměř žádné straně," upozornil politolog.