Jihomoravský kraj postupně na základě demografického vývoje snižuje počet žáků přijímaných do vzdělávacích oborů. „Využívání pouze jedné budovy je součástí optimalizačního projektu, který začal sloučením škol a úbytkem oborů. V roce 2016 budeme na finálním stavu čtyřiadvaceti tříd, pro něž je v objektu gymnázia spolehlivě místo," uvedla ředitelka.

Ke spojení „zdravky" a gymnázia došlo v roce 2012. Studentů postupně začalo ubývat, škola upravila počty tříd. Například ve školním roce 2012/2013 instituci navštěvovalo 902 žáků, nyní je to o 110 méně. Místo dvou tříd osmiletého gymnázia a jedné čtyřletého gymnázia nyní škola má jednu třídu osmiletého a dvě třídy čtyřletého gymnázia. V nabídce zdravotnické části jsou dva maturitní obory zdravotní asistent a sociální činnost. V současné době ještě navštěvuje několik studentů obor zdravotní lyceum, do kterého už se ale nikdo další nepřihlásí. „Čtyři třídy zabírají zdravotní asistenti, další čtyři studenti oboru sociální činnost a ještě dvě třídy zdravotnického lycea. Letos se nám sešlo kolem osmdesáti žádostí o studium," informovala zástupkyně ředitelky pro praktickou výuku na zdravotnické škole Marcela Klemmová.

Ročně vyjde instituce Jihomoravský kraj na pět milionů korun. Více než čtyři a půl milionu přiděluje podle počtu žáků. Zbytek je součástí dohodovacího řízení, které má zabezpečit provoz druhé budovy při snižujícím se počtu studentů. „V cílovém stavu bude rozpočet o 1,3 milionu nižší, než kdyby zůstaly obě školy samostatné a byly naplněné žáky," sdělila mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková. O dalším osudu budovy kraj podle ní rozhodne, až bude vystěhovaná.

Bývalou studentku zdravotnické školy Elišku Antošovou nejasný osud objektu s kapacitou tří set osmdesáti studentů rozesmutnil. „Je to velká škoda. Škola je krásná a má bohatou tradici," vyjádřila se Antošová. Historie budovy v Kyjově na Komenského třídě 46 sahá až do roku 1898. Od roku 1928 tam sídlila Odborná škola pro ženská povolání. O jednadvacet let později ji vystřídala Vyšší sociálně-zdravotní škola.