To je o stovku víc než loni. „Počet obcí, které se do akce zapojí není definitivní, neustále jednáme s dalšími a doufáme tedy, že definitivní číslo bude ještě vyšší," sdělila místopředsedkyně Moravské národní obce Lenka Holaňová.

Vůbec poprvé vyvěsí letos vlajku například v Lukovanech na Brněnsku. „Myslím si, že na Moravu a moravskou historii můžeme být velmi hrdí, proto jsme se rozhodli letos poprvé zapojit," uvedl starosta Lukovan Jan Vyhnalík.

Prapor naopak nebude vlát v městyse Ostrov u Macochy. „Jednak vlajku nemáme k dispozici a pak ani necítím potřebu zvýrazňovat nějaký moravský nacionalismus," prohlásil starosta Ostrova Ondřej Hudec.

Ke stejnému rozhodnutí dospěl také starosta Velké nad Veličkou Jiří Pšurný. „Jsem toho názoru, že je to nesmysl. Uzákoněná je přece česká vlajka a tu také vyvěšujeme. Přijde mi to jako moravský nacionalismus. My jsme hrdí Horňáci, kdyby existovala horňácká vlajka, rádi bychom ji vyvěsili," řekl Pšurný.

Cílem Moravské národní obce, která akci pořádá, je především vyjádření úcty k Moravě, jejím tradicím a kultuře. „V jiných státech je obvyklé, že na radnicích visí několik vlajek určitých regionů a zároveň lidé nezpochybňují, že jsou součástí většího celku, u nás jsme v tomto ohledu ještě poměrně staromódní," řekl předseda Moravské národní obce Jaroslav Krábek.

Historická vlajka Moravy. Ilustrační foto.Zdroj: DENÍK/Attila Racek

Vlajka Moravy, s červeně a stříbrně šachovanou orlicí na modrém štítu.

S vyvěšením vlajek souhlasí také brněnský student Ondřej Minks. „Myslím si, že je to skvělý způsob, jak vyjádřit, že je Morava historický region, který má co nabídnout. Rozšiřuje se povědomí o tom, že je vše české a na úkor toho povědomí o Moravě slábne, což je velká škoda," podělil se o své dojmy Minks.

Akce se mimo jiné snaží posílit také zájem o historii Moravy, proto některé obce zpřístupní muzea, hrady a zámky se slevou nebo zdarma. „Celá záležitost je především kulturní, proto se snažíme každoročně vyjednat snížení cen vstupného, případně umožnit návštěvníkům nahlédnout na běžně nepřístupná místa," sdělil Krábek.

Na seznamu památek jsou například zámek v Letovicích, Muzeum průmyslových železnic ve Zbýšově u Brna nebo poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou.

V prvním ročníku žlutočervenou vlajku s orlicí vyvěsilo celkem 75 radnic.

Největší nárůst pak zaznamenali pořadatelé v roce 2013, kdy přibylo 364 nových obcí.

MARKÉTA WEINLICHOVÁ