Jednotky pruské armády působily na Hodonínsku v létě 1866, kdy postupovaly po vyhrané bitvě u Hradce Králové směrem k Vídni. „Část těchto jednotek se šestnáctého července ubytovala na Čejči a setrvala zde až do října tohoto roku," přiblížil brněnský historik a archeolog.

Příchod pruských vojáků znamenal pro místní nejen přerušení dlouhého období míru, ale především další cholerovou pohromu. „Nebyla to žádná přátelská návštěva. Obec musela zásobovat vojáky potravinami, alkoholem i koňskými povozy. Kromě materiálních škod přinesla pruská armáda do vesnice i smrtící epidemii cholery," uvedl Vachůt. Této nemoci podlehlo čtyřiačtyřicet místních a neupřesněný počet vojáků.

Jedním z nich byl i důstojník Friedrich von Clausewitz, který pocházel z významné vojenské rodiny. Jeho strýcem byl teoretik Carl von Clausewitz, který byl dokonce náčelníkem pruského generálního štábu.

Jeho synovec Friedrich se zúčastnil vítězné bitvy u Hradce Králové či střetu u Tovačova. Krátce po mírových jednáních se osudově nakazil nebezpečným průjmovým onemocněním a posledního července zemřel.

Friedrich Karl Wilhelm von Clausewitz* 1807 Burg u Magdeburgu
† 1866 Čejč
• armáda: pruská
• hodnost: generálporučík
• hrob: s pískovcovým náhrobkem u kostela sv. Vendelína v Čejči
• renovovaný: 2011