Nejvíce hlasů získal místostarosta a lídr Ratíškovic 2018 Radim Šťastný. „Preferenčních hlasů si velice vážím. Vím, že některé z těch, co mě volili jsem zklamal, ale v radě obce, která rozhoduje o mnohém, budeme mít většinu," řekl současný i budoucí místostarosta.

Výsledky voleb v Ratíškovicích 2014
1. KDU-ČSL: 29,11 %, 5 mand.
2. Ratíškovice 2018: 29,07%, 5 mand.
3. SNK: 22,68 %, 3 mand.
4. SPK: 7,53 %, 1 mand.
5. SDH: 7,38 %, 1 mand.
6. ČSSD: 4,24 %, bez mand.

O novém rozložení sil na ratíškovické radnici se rozhodlo poměrně brzy. „Do třičtvrtě hodiny po zveřejnění konečných výsledkům jsme se domluvili, že bude pokračovat koalice, která už v minulosti ukázala svoji funkčnost," sdělil lídr sdružení Ratíškovice 2018, které vzniklo na základech bývalé kandidátky ODS.

To v obecní radě posílí na tři členy, dva budou mít lidovci. Kromě toho povolební vyjednávání rozhodlo i o nové starostce Ratíškovic – sedmapadesátileté pracovnici Výzkumné ústavu vodohospodářského Anně Hubáčkové. „Jsem nadšená z toho, kteří lidi se dostali do zastupitelstva a jsou připravení spolupracovat. Povolební jednání bylo otevřené, rychlé a korektní. Už se těším na práci pro Ratíškovice," řekla jednička lidovecké kandidáky, kterou jistil na druhé pozici současný starosta a poslanec Josef Uhlík.

Hubáčková se ohlasy voličů ucházela poprvé v životě. „Nebyla jsem ani v zastuptelstvu, nicméně jsem byla ve funkcích, které mě nutily se o dění v obci zajímat. Zároveň jsem byla u přípravy řady věcí, které radnice uskutečnila. Myslím si, že tady bude kontinuita a žádné nebudou velké novoty," uvedla budoucí starostka s tím, že nyní je důležité pokračovat v práci na novém kulturním domě, který Ratíškovicím dlouhodobě chybí.

Poslední starostové
- Josef Uhlík (1998–2014)
- Miroslav Küchler (1992–1998)
- František Slezar (1984–1992)

Mírně zklamaný byl Petr Příkaský, radní a lídr vítěze voleb v roce 2010 – Sdružení nezávislých kandidátů. Ti totiž ztratili dva mandáty a letos skončili až třetí. „Dva starší zastupitelé odmítli už dále setrvávat v zastupitelstvu, takže kandidovali až na čtrnáctém a patnáctém místě, a omladili jsme. Jenže v Ratíškovicích nastal průšvih, že účast byla asi o dvě stě voličů slabší a k urnám nedorazili mladí. Bylo by pro nás dobré, pokud by se mohlo hlasovat i přes internet," vysvětlil příčiny ztráty Příkaský.

Toho ani nepřekvapilo preferenční vítězství Šťastného. „Je to způsobené tím, že starosta byl poslední rok hodně v Praze a místostarosta táhl obecní úřad sám. Lidé to věděli a ve volbách zohlednili," řekla jednička SNK.

Do patnáctičlenného zastupitelského sboru se dostal ještě lídr SPK Martin Šupálek a trojka ratíškovických hasičů Anna Foltýnová. Naopak se mezi vyvolenou patnáctku nedostal nikdo z trojice sociálních demokratů a ani komunisté, kteří letošní volby vynechali. Obě levicové strany tak ztratily po jednom mandátu. Ustavující zasedání zastupitelů se zřejmě uskuteční první týden v listopadu.