Radnice při Ukliďme Česko mimo jiné oslovila všechny spolky, které čerpají příspěvky z obecního rozpočtu, a každý následně vyslal některého svého člena. Celkem se do brigády zapojilo více než sto dvacet dobrovolníků, kteří sesbírali jedenáct tun odpadu. Největší část účastníků se zaměřila právě na místní část Kopec. „Posbírali tam zhruba tři sta pytlů odpadu a čtyřicet pneumatik. I přes jejich nezměrnou píli ale lokalita stále ještě není vyčištěná. Jde totiž o obrovskou černou skládku s velkým ekologickým znečištěním," upozornil starosta.

Zůstává tam ještě stavební suť a zelený odpad. „Lidé jej tam stále vyvážejí i přes zákaz s pokutou, na který upozorňuje pět cedulí. Přesto se budeme snažit lokalitu vyčistit až do konce, abychom tam mohli vytvořit lesopark," představil záměr starosta.

Kromě toho se Rohatečtí na podnět některých radních začali zabývat i oblastí Hostěšina mezi Soboňkami a Kolonií. „Více než deset let je tam na obecním pozemku černá skládka, na kterou lidi a firmy odkládají staré nepoužitelné pneumatiky. Více než týden trvalo, než se obecní i soukromá technika popasovala s touto lokalitou a vytahala všechny pneumatiky, které měly rozměry od jízdního kola až po ty z nákladního auta či traktorů, pravděpodobně i vojenských vozidel," popsal Adamec s tím, že jich tam bylo více než dvacet tun. „Jejich počet se pohyboval v řádu stovek kusů. Celý obecní pozemek jsme vyčistili a terén ještě zarovnáme a vykácíme dřeviny, které odpadem prorůstaly. A budeme doufat, že už tam lidé pneumatiky vyvážet nebudou, neboť je mohou odevzdat na sběrném dvoře. Ty máme v obci dva," řekl starosta.