VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rybáři vylovili na tři stovky metráků ryb. I sumčího albína

Hodonín /FOTOGALERIE/ -Scházejí se u rybníku Dvorský kolem osmé ráno. Vedoucí výlovu rozdává asi třicítce rybářů pokyny. Tři z nich se naloďují a s pramičkami míří do středu už roztažené sítě. Dvě desítky mužů se ujímají konců sítí a začínají táhnout.

24.10.2010 2
SDÍLEJ:

Výlov rybníka Dvorský.Foto: DENÍK/Zuzana Černá

„Lovci se sejdou ráno u rybníka a takzvaně rozdají síť, která je v našem případě takzvaný nevod. Ta má na konci žezla. Síť táhnou pěšáci a hajní, kteří kopírují terén dna,“ vysvětluje postup takzvaného zátahu ředitel společnosti Rybářství Hodonín Oldřich Pecha.

A pokračuje. „Letošní ročník je v pořadí sedmnáctý, tradice zde začala hodně dávno. Nyní je fenomén výlovů rybníků hodně rozšířený. Je vidět, že lidé o ně mají zájem a chtějí se přijít podívat na naše řemeslo,“ říká.

Dokazuje to i počet přihlížejících. Přesto, že je kolem sobotní deváté hodiny ranní, kolem rybníka už postávají desítky lidí. Dívají se, jak rybáři pomalu táhnout sítě, plné ryb, k připraveným ká­dím.

„Síť se ze spodu i vrchu zvedne a vytvoří jakoby pytel,“ pokračuje s výkladem Pecha. V takzvaném kádišti je čeká rozřazování. V síti, ve které uvízli převážně kapři, jsou vidět i hřbety amurů, štik, sumců, či candátů.

„Dravci potřebují dostatek kyslíku, proto je ze sítě vytahujeme jako první a převážíme je do sádek,“ vysvětluje jeden z rybářů František Balus. Ten si o pár minut později stoupá za mechanický keser, pomocí kterého společně s kolegou vytahuje desítky ryb, které musí rybáři na brakovnici ještě roztřídit. „Kapry třídíme do bazénů na autě podle kategorií a převážíme je na sádky. V nich jsou ryby připravené pro zákazníky,“ dodává Pecha.

Zhruba po hodině, kdy největší podívaná pro návštěvníky končí, se většina z nich přesunuje k jiným atrakcím. Někteří si jdou na pivo, jiní si prochází stánky, které nabízí zboží od korbáčků, přes peněženky, až po koření. Většina z nich ale míří ke stánkům, ze kterých voní rybí speciality. Smaženého pstruha si berou lidé jen, když dojdou dvě hlavní lákadla, rybí karbanátky a kapr na zelenině. „Nemáme, kuchaři nestíhají,“ zní odpovědi ze stánků. Dokládají tak fakt, že lidé přišli hlavně na rybí speciality, ke kterým se v restauracích až tak často nedostanou.

Fronty se ale tvoří i u dvou soutěžních kol štěstí. V nich mohou lidé vyhrát živou rybu nebo například kuchařku s rybími specialitami.

Malí návštěvníci lepí své prokřehlé nosíky na velká akvária, ve kterých plavou japonští koi kapři, jeseteři, parmi, pstruzi nebo sumečci albíni. „Tahle ryba je candát východní a pochází z řeky Dyje,“ popisuje jeden z prodejců rybu, na kterou lidé ukazují prstem.

Rybáři mezitím stále třídí vylovené ryby. Za komentářů vodníka Čochtana, který celou akcí provádí, si užijí ještě minimálně dva zátahy. „Měli bychom vylovit kolem tří set metráků ryb,“ odhaduje Pecha.

Autor: Zuzana Černá

24.10.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
3

Na veselském koupališti vznikne 35 parkovacích míst. Pak přijde řada na Komár

Ilustrační foto

Škodovka se srazila s dodávkou. Oba řidiči se zranili

Stolní tenista Brhel si v Lucembursku vyzkoušel trénink pod vedením kouče Číňanů

Hodonín – Mladý hodonínský stolní tenista Štěpán Brhel má za sebou tréninkový dril v Lucembursku. Talentovaný syn předsedy slováckého klubu Richarda Brhela a bývalé reprezentantky Aleny Vachovcové se společně s nadějnou hráčkou Helenou Sommerovou z Kotlářky Praha a za doprovodu trenéra Jaroslava Mikesky zúčastnil kempu CTTC-E / ETTU Hopes Selection Camp 2017.

Liga mistrů? Náklady a riziko zranění. Není to priorita, zní z Komety

Brno – Hokejová Liga mistrů se chce postupně přiblížit fotbalové, zatím se jí to příliš nedaří. Ne všechny evropské kluby v ní vidí atraktivitu, uvažují spíš nad problémy. Do příštího ročníku se kvalifikoval i mistr české extraligy brněnská Kometa. „Je to jasně dané z rozhodnutí Asociace profesionálních klubů a svazu. Nic nebudeme bojkotovat, respektujeme to," říká majitel a kouč Komety Libor Zábranský.

Žloutenková epidemie opět sílí. Za týden v kraji přibylo devět nakažených

Jižní Morava – Téměř tři měsíce epidemie infekční žloutenky typu A v Jihomoravském kraji slábla. Teď však znovu nabrala na intenzitě. Za poslední týden se nově nemocí nakazilo devět lidí. Podle hygieniků se mezi nimi nenašel žádný společný faktor. Od začátku roku žloutenkou onemocnělo devětatřicet Jihomoravanů.

VIDEO: Opilý řidič kamionu jel po dálnici se třemi promile. Nemohl pak ani stát

Břeclav – Podivně jedoucího kamionu na dálnici D2 u Břeclavi ve směru na Brno si před pár dny všimla hlídka celníků. Kontrola potvrdila, že s řidičem není něco v pořádku. Přivolaní policisté z dálničního oddělení v Podivíně při dechové zkoušce opilému cizinci naměřili téměř tři promile alkoholu. „Čtyřicetiletý muž za volantem nebyl schopen ani sám chodit či stát, na zemi vsedě téměř usínal," popsal v pátek policejní mluvčí Pavel Šváb.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies