Na letošním jubilejním patnáctém ročníku veřejné ochutnávky příchozí mohli vybírat z přesně pěti set dvaašedesáti vzorků. Mezi nimi co do počtu dominovalo Veltlínské zelené, ryzlinky, Frankovka či Svatovavřinecké. „Loňský rekord jsme sice nepřekonali, ale i tak máme co pít," prohlásil s úsměvem spolupořadatel s tím, že zastoupení měli vinaři ze slovácké, velkopavlovické i mikulovské podooblasti.

Prvenství mezi bílými víny získalo Vinařství Fůkalovi z Velkých Pavlovic za Chardonnay, kategorii červených ovládlo Vinařství Dufek ze Svatobořic-Mistřína s Zweigeltrebe. Pohár starosty pro nejlepší domácí vína připadl Lubomíru Klimkovi za Rulandské modré a Lubomíru Dubskému za Tramín červený. „Víno je příjemně aromatické se zbytkovým cukrem, není určené na dlouhé ležení. Je takové, jak dnes vinaři dělají – líbivé," přiblížil vítězný bílý vzorek velkopavlovický vinař Oldřich Fůkal. Právě šampiona bílých vín stihla ještě na poslední chvíli ochutnat Šárka Svatošová z Vlkoše. „V lahvi už zbyla jenom troška, měla jsem štěstí. Bylo vynikající. Chardonnay je navíc moje oblíbená odrůda," řekla mladá žena. Zároveň přiznala, že vyhledává spíše bílá nebo růžová vína. „Každopádně si vybírám raději suchá," svěřila se.

Nejstarší víno koštu, z roku 1997, pocházelo z Vřesovic. Kromě ročníku 2013 a starších lidé ochutnávali i vína mladá. „Je pravda, že v uplynulém pěstitelském roce nebylo až tak příznivé počasí. V září hodně pršelo, hrozny proto měly podstatně více kyselin, což se promítlo i do vín. Řada vinařů si s tím ale poradila," zhodnotil Štěpán Maňák mladší ze žádovického vinařství.

Letos poprvé Moravanští dali prostor jednomu z vinařů, aby přímo na koštu nabízel plody své práce. Premiéru si tak odbyl kyjovský výrobce Stanislav Martínek. „V ceně vstupenky bylo padesát korun, které zájemci mohli využít na nákup vína. Každý rok chceme místo nabídnout někomu jinému, aby se tu vinaři vystřídali. Budou to spíš menší a střední pěstitelé," podělil se s plány pro příští ročníky akce Dubský.

Košt vín v Moravanech bývá pravidelně na Hodonínsku úplně první. Vzorky hodnotilo třiašedesát degustátorů rozdělených do sedmnácti komisí. „To je pro nás unikátní a naprosto dostačující," prohlásil Dubský. Vinaři a zahrádkáři fungují pod současným názvem asi čtyři roky. Spolek čítá zhruba pětatřicet členů.