Teď mezi sebou bouřlivě diskutují, zda si pořídit chlapce či dívku. „My bychom chtěli radši kluka. Ve třídě je nás jen devět, tak aby nás bylo o jednoho víc,“ míní hoši z šesté třídy Šimon Rygar a Patrik Repík. Jasno prozatím nemá ani ředitelka školy Ludmila Presová.

„Ještě přesně nevíme, koho budeme adoptovat. Musím se domluvit s dětmi. Máme však jasno v tom, že když půjde všechno dobře, vzali bychom si chlapečka i holčičku. Ať se děti nehádají,“ říká Ludmila Presová. Konkrétní děti by měla základní škole nabídnout charita, která adopci na dálku zprostředkovává. Žáci se těší, jak si budou s adoptovanými dětmi dopisovat, takže se asi rozhodnou spíše pro někoho staršího. Adopce zajistí africkým dětem vzdělání. Peníze, které jim bude vracovská škola posílat, chtějí děti získat dlouhodobým sběrem papíru.

„Vychází to asi na pět set korun měsíčně, což není žádná závratná suma. Sbíráme asi čtrnáct dnů a plánujeme sbírat pořád. Už jsme navázali kontakty s místními obchody, které nás budou zásobovat kartony. Snad se nám bude dařit,“ doufá ředitelka školy. Zároveň vzkazuje dětem, že se do sběru mohou zapojit všichni žáci – od těch nejmenších až po deváťáky. Samozřemě by přivítala také pomoc místních.

„Snažíme se o to, aby lidé o sběru papíru věděli, aby neházeli papír do sběrných kontejnerů, ale dali ho raději nám. Stačí zavolat a my zajistíme jeho odvoz,“ vzkazuje lidem Ludmila Presová. V obchodech – zvláště v prodejnách se smíšeným zbožím – už děti vyvěsily vlastnoručně vyrobené plakátky, které kolemjdoucí seznamují s nápadem na adopci Afričánka. Do sběru papíru se už začali zapojovat i rodiče.

„Dnes ráno jsem si všimla, že jedni rodiče přivezli dětem papír autem,“ chválí ochotné maminky a tatínky ředitelka. Děti, rodiče i ostatní lidé mohou starý papír nosit do školy každý den. „Většinou jej děti přinášejí ráno. Odevzdají ho na školním dvoře panu školníkovi, který papír uskladní,“ říká Ludmila Presová. Sesbíraný papír se pak třídí a svazuje v budce, kterou k tomu škola speciálně vyhradila. Pro třídění papíru se na základní škole rozhodli, protože roztříděný vynese dětem více peněz.

„Třídíme zvlášť noviny a knihy, protože takto vytříděný sběr je dražší,“ dodává ředitelka.