„Program Dožínky předvedl jak se na žně připravovali, jak se obilí sklízelo, jak se získávalo zrno, k čemu všemu se používala sláma nebo jaká byla tradiční strava v tomto období,“ uvedla Baňařová.

K vidění byly ukázky žňových prací – sečení obilí kosou s hrabicí a žacím strojem, mlácení obilí motorovou mlátičkou i cepy, ochutnávka čerstvě upečeného chleba a koláčků z nové mouky, ale i letní speciality – kvašené okurky.

Návštěvníci pivních slavností měli možnost ochutnat čtyřiadvacet druhů piv z místního pivovaru.
Slibovali 17 druhů piv, nakonec jich bylo o 7 víc. Největší zájem byl o chilli

Recept na škvarkové pagáčky: 1/2kg hladké mouky, 1,5dcl mléka, 1/2 kostky kvasnic, trocha moučkového cukru (na kvásek), 3lžíce zakysané smetany, 1 vejce, 300g mletých škvarků, sůl, kmín (na posypání) Zaděláme kvásek. Smícháme všechny suroviny a zaděláme vláčné těsto. Necháme vykynout. Vyválíme necelý centimetr tlustý plát a vykrajujeme kolečka. Posypeme solí a kmínem. Pečeme do zlatova ve vyhřáté troubě na 200stupňů.

V jedné ze stodol mlátili obilí cepy členové Národopisné společnosti Vacenovice. Jejich základní motivací je záchrana bohatého kulturního odkazu našich předků, jeho udržování a rozvíjení a předávání dalším generacím v co možná nejoriginálnější podobě. „Na dožínky sem jezdíme tak patnáct let. Mlátit obilí jsme se naučili kvůli vystoupení. Učili nás to naši dědci, kteří jezdili mlátit až do Vídně,“ uvedl jednatel společnosti Miroslav Blahůšek.

Cestovní agentura Pivo a víno.cz se specializuje na pobyty na Moravě. Průvodkyně Lenka Přikrylová přivezla do Strážnice skupinku německých penzistů, kdy nejstarší účastnici je čtyřiaosmdesát let. „Klienti absolvují náročný víkendový program. V případě dožínek oceňují především to, že si je pamatují ze svého dětství na vesnici a mohou srovnávat ukázky s tím, co jim předávali rodiče,“ uvedla Přikrylová.

Pro děti byl připraven naučný pracovní list, promítání pohádky, zdobení perníčků a tvořivé dílny s využitím slámy. „Skanzen jsme navštívili i minulý víkend, kdy se zde konal hasičský den. Program vybíráme především kvůli dětem, oceňuji, že si mohou všechno vyzkoušet a něčemu se naučit. Já mám zase ráda folkór,“ řekla Olga Velíková z Brna, která přijela se svojí sestrou Marií Tomkovou a dětmi Adamem, Emou a Martinem.

Obec Mušov musela zmizet kvůli vzniku novomlýnských nádrží. Na snímku je náves v Mušově v roce 1974.
Třicet let. Mušov semlely vody Nových Mlýnů

Na pouť, která bude ve skanzenu se těší Andrea Šimanovská se synem. „Protože jsme ze Strážnice chodíme sem poměrně často. Synovi se líbí muzika a husy, které sedí a vůbec se nehýbou. Na pouť se opravdu těšíme, je to krásný program. Bude tu i historický kolotoč,“ lákala Šimanovská.