„Každá z dvaadvaceti komisí určila bodováním nejlepší vzorky vín. Speciální komise, tvořená deseti lidmi, pak vybrala šampiona bílých a červených vín," popsal výběr předseda pořádající organizace Českého zahrádkářského svazu Jiří Trávníček.

Dodal pak, že Rohatečtí oceňují i nejlépe bodované víno obyvatele Rohatce cenou starosty Jarmila Adamce. „Letos si ji odnesli Vinařství Plešingr za Chardonnay a vinař Vladimír Elšík za Frankovku," uvedl Trávníček.

Cenu místopředsedy parlamentu Zdeňka Škromacha si vysloužila kolekce vín z B/V vinařství Ratíškovice.

Necelých osm set vzorků vín provonělo rohatecký kulturní dům v neděli od desíti hodin dopoledne. Trávníček to za pořadatele zhodnotil jako na místní podmínky pěkný počet.

Vlakem přijel do Rohatce na košt například Marek Tejkl. Muži z Otrokovic nejvíce chutnalo rosé. „Má dobré aromatické vlastnosti a svěžest. Pil jsem i nějaké vzorky ze Slovenska a musím říct, že třeba Frankovka se jim opravdu povedla," pochvaloval si se sklenkou v ruce Tejkl.

Podle jeho odhadu byly už na začátku akce v sále nejméně tři stovky hostů. Organizátoři výstavy vín měli za to, že konečný počet návštěvníků se nakonec více než zdvojnásobil. „Odhadujeme to předběžně na zhruba sedm set lidí," doplnil před skončením koštu Trávníček.