Lidé novinku vítají. „Myslím si, že to mělo vzniknout už dávno. My, kteří jsme už starší, vyžadujeme veškeré služby v maximální míře. Myslím, že to přispěje ke spokojenosti seniorů,“ řekl Štěpán Bučík.

Senior taxi rozveze zájemce každý pracovní den od půl sedmé ráno do půl třetí odpoledne na poštu, vlakové nádraží, do nemocnice, do knihovny nebo na hřbitov. Důchodci za dopravu zaplatí dvacet korun plus poplatek za čekací dobu, pokud nastane. Zbytek nákladů uhradí vedení města. „Za rok vyjde provoz Senior taxi město na tři sta šedesát tisíc korun,“ informovala vedoucí odboru sociálních věcí a školství Michaela Klepáčová.

Kdo bude chtít novou službu využít, musí si založit průkaz na městském úřadu. Konkrétní cestu si domluví telefonicky den předem. „Celkově může jeden člověk vyjet šestkrát za měsíc. Pokaždé si s sebou může vzít jako doprovod jednoho člověka,“ vysvětlil mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček.

Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích.
Architekti chtějí zaujmout vinaře. V krojích

O rozvoz se postará taxislužba z Rohatce na Hodonínsku, která vyhrála výběrové řízení.

Stejnou službu, jakou chystají v Hodoníně, využívají lidé starší sedmdesáti let v Moravském Krumlově na Znojemsku už čtyři roky. Vedení radnice tam dotací servisu pro starší obyvatele nahradilo příspěvek poskytovaný na dopravu.

Tamní Senior taxi rozváží cestující po celém městě každý všední den od sedmi hodin ráno do tří hodin odpoledne. Výjimečně o víkendech. „Cena za dopravu je dvacet korun a místa, kam chtějí cestující zavézt, jsme neurčovali. Řidiči je přepraví třeba také ke kamarádovi na návštěvu,“ popsal starosta města Tomáš Třetina.

Hodonínský zastupitel Roman Sedlačík svolal shromáždění před hodonínskou radnicí, aby vysvětlil svůj postup v případě, kdy zavolal městské strážníky na cizince procházející na Národní třídě.
Místostarosta převzal šek, starostu nazval Sedlačík ubožákem

Krumlovští si tak užijí pohodlnější cestu nejen k lékaři nebo na nádraží, ale také na místa, kam by je běžně nezavezl ani autobus. Taxi musí objednávat den předem, ale neplatí pro ně žádná omezení v počtu jízd za měsíc, jako to plánují v Hodoníně.

Hodonín a Moravský Krumlov jsou jediná města v obou regionech, kde penzisty taxi za zvýhodněnou cenu přepraví.

KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ