Rozbuškou se stala reorganizace centra starajícího se o sto třicet penzistů. Kritici kvůli sporům dokonce založili odbory. Podle jejich zakladatelky Miroslavy Chromé již centrum není zařízením s příjemnou atmosférou, což jak tvrdí, souvisí s příchodem ředitelky. „Provedla organizační změny, které mohou sloužit jako nástroj pro obhajobu výpovědi nepohodlným zaměstnancům,“ je přesvědčená Chromá.

Ilustrační foto.
Sankce? Nejčastěji kvůli porušení ochrany přírody

Bývalá vedoucí stravovacího úseku a nutriční terapeutka proto s kolegyněmi v červnu založila odbory. „Založily jsme je kvůli zhoršujícím se pracovním podmínkám, zejména pak výskytu šikany a diskriminace ze strany vedení,“ sdělila místopředsedkyně odborů Erika Machová.

Proti tomu se však postavily některé zaměstnankyně centra. „Na konci června se na náměstka hejtmana Marka Šlapala obrátilo přes šedesát zaměstnanců zařízení. Vyjádřili podporu ředitelce, nespokojenost s činností odborové organizace a prosbu o pomoc s řešením situace,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Jiří Klement.

Tyto pracovnice dostaly doporučení vstoupit do odborů, aby v nich hájily své zájmy. „Zaměstnanci předpokládali, že odbory pro ně budou mít spoustu výhod, ale opak je pravdou. Výbor nám neumožnil členství, hájí své zájmy. Navíc ředitelka je pracovitá a obrací se k zaměstnancům pozitivně,“ řekla sociální pracovnice centra Jana Presová.

Chromá to vysvětlila právem odborů na svobodný výběr členů. Vzkázala také, že postupují striktně podle platných stanov. Ředitelka centra Ladislava Brančíková cítí podporu od naprosté většiny zaměstnanců. Uvedla, že reorganizaci doporučila inspekce z ministerstva sociálních věcí. „Změny jsme provedli po celkovém zjištění stavu fungování organizace jak z důvodu ekonomického, tak z hlediska zkvalitnění péče. Organizační změna byla projednána s odbory, zřizovatelem a na poradě se zaměstnanci,“ upozornila ředitelka. Výskyt diskriminačního jednání a šikany kategoricky odmítá. „Na podnět odborů ji šetřil inspektorát práce, který toto tvrzení nepotvrdil,“ dodala Brančíková. Nespokojenost podle ní pociťují jen členky výboru odborové organizace, které byly odvolané z vedoucích funkcí. Kraj v závěru roku doporučil provést nezávislou supervizi.

Ilustrační foto.
Opravy silnice a vodovodního systému v Miloticích vyjdou na miliony