První pivo uvařil před deseti lety pro sebe a své kamarády. Tato várka nebyla úspěšná a pivo vylil do kanálu. Další pokus už se podařil a začal vařit z klasických surovin jako je ječmenný slad, žatecký chmel, pivovarské kvasnice a pitná voda. Od té doby už jenom piluje kvalitu, aby ta vyvážená hořkost byla ta nejlepší.

To že v Syrovíně vaří opravdu dobré pivo potvrzuje i Tomáš Slavný z Kyjova, který na slavnosti zavítal poprvé. „Chtěl jsem přijet už včera, ale protože jsem měl do středy antibiotika nechtěl jsem riskovat studenou noc. Mám první pivo třináctku,“ řekl Slavný.

Ilustrační foto.
V hotelu se psi chovají téměř jako doma. Někteří ale také jako odložená milenka

A dále dodal. „Syrovínské pivo jsem prodával v Ostravě a Karviné. Vtipné bylo, že si tam mysleli, že je ze sýra. Ale prodávalo se opravdu dobře, za dva dny jsme prodali osm beček,“ uzavřel.

V pivovaru celoročně vyrábí tři druhy piva a v zimě přidávají třináctistupňové s medem. „Ostatní druhy vyrábíme na objednávku nebo pro speciální příležitosti jako jsou slavnosti. Příprava trvá půl roku,“ řekl Kolaja.

Na čepu se vystřídalo čtyřiadvacet druhů piv, rozmanitých druhů. Máta, kopřiva, kaštan, borůvka a zázvor, smrk, puškvorec, hadí kořen, pýr, bezinka, akát, rakytník a med, konopný, truhlář, sládkova káva, žíznivý kaktus a další. „Nejrychleji se vytočilo pivo s příchutí chilli. Hořkost piva získáváme z bylinek. Třeba akátový květ mi natrhala dcera s kamarádkami, ale pampelišku jsem trhal vlastnoručně sám v Kunovicích na kurtech,“ směje se Kolaja.

V pátek slavnosti zahájila večerní zábava, kterou navštívilo přes stopadesát lidí. Na pódiu se vystřídali Tabak – Kabat – revival a Monument z Uherského Hradiště, bzenecká kapela Back to the Roots a Farářovi netopýři ze Zlína.

Singletrail. Ilustrační foto.
Singletraily nabízí požitek z rychlosti. Propadlo jim už padesát tisíc nadšenců

Sobotní program začal už ve dvě hodiny odpoledne. Pro nejmenší návštěvníky byly připraveny soutěže, skákací hrad, malování na obličej, diskotéka a ukázky doprovodných hasičů. Děti měly vstup zdarma a při vstupu dostaly dárky a občerstvení. Následovaly pivní soutěže pro dospělé například pití piva na čas a večerní rocková zábava.

Vystoupily kapely The New Voisis z Moravského Písku, Merlot (Exargema), Metalika revival Beroun, X-Ray z Prachatic. „Syrovín má přes třistapadesát obyvatel a můj nejlepší kamarád Vojta Kolaja tu pořádá akci, na kterou v loňském roce přišlo šestset lidí. Je to tu opravdu super a on je skvělý člověk,“ vychvaluje Vladimír Páral z Bojkovic pořadatele slavností.

O jídlo se každoročně stará Jana Hubáčková. V nabídce jsou hranolky, grilované cigáro, kuřecí i vepřový steak od řezníka z Těmic. V pátek prodali všechny porce masa. „Pracovat na slavnosti chodíme i s manželem každý rok. Jsme tu všichni přátelé a pomáháme kamarádovi,“ oznámila Hubáčková.

Ilustrační foto.
Úroda česneku je letos až poloviční. Zatím zdražuje jen mírně

Letos poprvé mohli návštěvníci ochutnat piva i z Pivovaru Padochov, který byl na slavnosti pozván jako host.