První zastávkou je areál Pod búdama. Čím víc se k vinným sklípkům blížím, tím víc potkávám lidí. Už po cestě narážím na první stánky s burčákem. „Haló, slečno, pojďte ochutnat,“ volá na mě jeden z vinařů a ukazuje na sladký mok z hroznů. Zvědavě se tedy blížím k onomu stánku a poprosím jeden bílý. Ochutnávám jen trochu, přece jen budu večer ještě řídit, je ale opravdu výborný.

Rozhlížím se. Ulici plní davy lidí procházející kolem nekonečné řady stánků s různým zbožím od pletených košíků, zdobených perníčků či hrníčků, až po občerstvení. Langoše, francouzské palačinky, pečené brambory, klobásky. V grilu se otáčí i selátko. Davy lidí míří i k nedalekým kolotočům. Z toho množství a vůní jde hlava kolem, rychle se proto rozhoduji pro ochutnání kuřecího grilovaného ražniči s chlebem. Problém nastává, když hledám místo k sezení. Všude plno. Už začínám přemýšlet o odpočinku na trávě, když nacházím poslední volný stůl v obrovském stanu.

Michal Vaněk vyráží z Vacenovic na cestu kolem světa.
Cestovatel Vaněk z Vacenovic přejel do Mauretánie

Podobná atmosféra vládne i v areálu Pod Dubňanskú horú v nedalekých Dubňanech. Skupinky rozesmátých lidí s burčákem v ruce, vůně trdelníků a panoramatický výhled na celý areál malovaných sklepů v údolí mezi vinicemi. Zdravím několik známých, mezi kterými je i kamarádka Martina. V ruce má čerstvý trdelník. „Je to vážně dobrota,“ rozplývá se. Já se zaměřuji na stánek se sýrovými speciality. Přiláká mě totiž vůně grilovaných oštěpků. „Jeden oštěpek i s brusinkami,“ poprosím usmívající se slečnu. Během chvilky dostávám sýrovou dobrotu na kousku chlebu.

Trasa polními cestami mezi vinohrady mě však trochu unavila, stejně jako několik ostatních účastníků pochodu, kteří leží na dekách. Sedám si proto na blízké travnaté prostranství a odpočívám. Slunce se mi opírá do zad a mně je příjemné teplo.

Když naberu dostatek sil, vydávám se ještě do další zastávky, do milotických Šidlen. Kaskádovité uličky sklepů přilákaly rovněž spoustu návštěvníků. Areálem se však kromě nejrůznějších vůní line i hudba. V blízkém stanu na začátku areálu hraje k poslechu cimbálová muzika, o kousek výš baví lidi Burčák Band. Několik párů dokonce i tančí. Jejich melodie narušuje jen cinkání skleniček. Návštěvníci Šidlen totiž koštují kromě burčáku i víno místních vinařů.

Mou poslední zastávkou na letošním pochodu je stánek s gulášem. S ním se usadím na lavičce, která nabízí panoramatický výhled na vinice. A já si vychutnávám nejen výborný guláš, ale také západ slunce. Není divu, že akce každoročně přiláká i turisty ze zahraničí.

Státní policie gestapo sídlila v budově právnické fakulty.
Neexistuje, ale vlastní pozemek. Parcela u Násedlovic patří gestapu