VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na koštu se snědlo sto kilo klobás

Žarošice - (OBRAZEM) Plná klobás byla v sobotu hospoda U Julků v Žarošicích. Nejdříve je posuzovala odborná porota koštu a potom návštěvníci. Klobásy jim chutnaly.

17.2.2008
SDÍLEJ:

Je libo klobásku?Foto: DENÍK/Mirek Pechura

„Košt začal ve dvě hodiny odpoledne a kolem deváté už z klobás nezbylo ani kolečko,“ řekl jeden z organizátorů Valdemar Sedláček.

Košt se konal už popáté a na jeho začátku byla jediná klobása. „Přinesl ji tehdy majitel hospody a dal nám ochutnat. Každý mu radil, co by do ní ještě dal, tak jsme se dohodli, že přineseme i vlastní vzorky,“ zavzpomínal Sedláček na zrod této akce.

Letos bylo vzorků už padesát. Každý soutěžící jich musel dodat dvě kila. Aby mohli ochutnat všichni hosté, nakrájeli klobásy na kolečka.

„Někdy máme vzorky třeba z kozího nebo králičího masa. Záleží ale hlavně na dochucení, vůni a konzistenci,“ popsal Sedláček kritéria porotců.

Soutěžili jak drobní výrobci, tak velké masny. Mezi jednotlivci letos vyhrál jeden ze členů poroty Aleš Hrabovský z Brna.

„Koštu se účastním už popáté a zatím jsme první místo nikdy nezískal. Letos jsem si řekl, že se do toho opřu,“ řekl vítěz, který přiznal, že na košt vyrobil speciální várku. „Rozdíl je vlastně jen v tom, že jsem do masa dal dekorativní koření. To je běžně k sehnání a používá se na různé ozdoby klobás,“ dodal Hrabovský.

Dobrá klobása se podle něho pozná podle chuti. Tvar nebo barva nejsou až tak důležité. „Jde o to, aby se chutě nepřebíjely, aby maso bylo čerstvé a správně vyuzení. Význam má samozřejmě i správná barva,“ míní Hrabovský.

Vzorky pocházely nejen z Hodonínska, ale i Brněnska a Vyškovska. Z okresu Hodonín skončily v kategorii profesionálů na druhém místě klobásy z Maspra Hodonín a mezi jednotlivci byl třetí Petr Navrátil ze Žeravic.

Autor: Miroslav Pechura

17.2.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté třetiligového Hodonína v týdnu zvládli oba duely. Svěřenci trenéra Františka Komňackého nejprve ve středu vyhráli v Břeclavi 5:2, v neděli pak v prvním kole MOL Cupu vyřadili divizní Tasovice 4:1.

Hodonín zvítězil v Tasovicích a postoupil do 2. kola MOL Cupu

Kyjov pořádal svůj první Gastro festival.
19

OBRAZEM: V Kyjově jedli šváby. Na Gastro Festivalu

Voříškův memoriál rozhodly penalty. Triumf slaví Hradec Králové

Ratíškovice /FOTOGALERIE/ – Obhajobu zhatily prohrané pokutové kopy. Mladší dorostenci Žiliny byli blízko dalšímu triumfu na Memoriálu Ondřeje Voříška v Ratíškovicích. Slovenský tým však v dramatickém finále nestačil na Hradec Králové, kterému podlehl 7:8 v penaltovém rozstřelu. Napínavý duel skončil v normální hrací době remízou 1:1. Pořádající Slovácko skončilo čtvrté, když v boji o bronz podlehlo Trenčínu 1:2.

Vacenovice s novým koučem Šimonem těsně podlehly Ratíškovicím

Vacenovice – Ratíškovický záložník Tomáš Kundrata je v letní přestávce k nezastavení. Kapitán Baníku ve dvou přípravných zápasech nastřílel šest branek. Osmadvacetiletý fotbalista se ve středu blýskl čtyřmi góly ve Vnorovech, o víkendu se dvakrát trefil proti sousedním Vacenovicím, kde účastník I. A třídy zvítězil 3:2.

Kino otevřou nejdřív za měsíc. Dostane nové plátno

Hodonín – Jedenáctého července promítali v kině Svět Hodonín film Pěkně blbě. Ukázalo se, že název snímku předurčil, co bude následovat. Den na to kino uzavřeli. „Začala opadávat omítka ze stropu v hlavním sále kina. Po návštěve stavební firmy a statika jsme rozhodli o jeho uzavření,“ popsal provozovatel kina Marcel Řimák.

V autoškole neuspěje každý druhý. Na vině je i stres

Brno /ANKETA/ - Neuspěl. S tímto verdiktem odchází napoprvé od závěrečné zkoušky v autoškole víc než polovina Brňanů. Podle instruktorů je to kvůli stresu a neznalosti předpisů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení