Původní myšlenka důstojné upomínky nyní dostává reálné obrysy. Vzal si ji za své akademický sochař Jaroslav Jurčák z Mikulčic, který zná počátky příběhu o vojenském památníku. „Jednou mne navštívil zástupce mně neznámého klubu bývalých důstojníků hodonínských kasáren. Napřed mi vyprávěl, jak se kolegové rádi setkávají, jezdí spolu na výlety a různé kulturní akce. Zmínil se o poměrně dlouhé historii kasáren a zalitoval nad jejich osudem," připomněl mikulčický výtvarník.

Zároveň přiblížil i přesná slova onoho bývalého důstojníka. „Kasárna byla zrušena a za pár let se zapomene, co tomu sídlišti na jeho místě předcházelo. Naše sdružení pojalo rozhodnutí, aby kasárna, která byla zbudována už někdy za starého Rakouska, tak lehce nevymizela z paměti lidí, nechat vytvořit 
v areálu sídliště pomníček," odcitoval zápis ze schůzky známý sochař.

To bylo už před deseti lety. „Vytvořil jsem desetinový sádrový model a bývalí důstojníci jej odsouhlasili. Stejně jako následně i všemi hlasy městští radní. Už jsme se zvedali ze židlí, když si náhle tehdejší místostarostka vzpomněla, že je vlastně prioritou dodělat pomník prezidenta Masaryka," zavzpomínal Jurčák.

Žulový obelisk

Vzpomínka na hodonínská kasárna ale přece jen neusnula nadobro. Zabýval se jí současný radní Jiří Mráka, který byl starostou v letech 2010 a 2011. „Tehdy za mnou přišli se dvěma návrhy, aby vznikla památka na dragouny a na zaniklá kasárna. Nic proti tomu dnes nemám, jen mě mrzí, že ve městě nemáme památník obětem bombardování z roku 1944," řekl Mráka.

Nakonec se vojenský památník objevil až v rozpočtu na rok 2015 a následně v tom na letošek. Vyčleněná je na něj půlmilionová částka. „Návrh přišel ještě z předminulého vedení a nyní je jeho uskutečnění v hodně pokročilé fázi. Má to být památkou na minulost a poctou bývalým vojákům," doplnil místostarosta Vítězslav Krabička.

Akademický sochař Jaroslav Jurčák představuje podobu znaků, které budou z bronzu na žulovém obelisku.Mikulčický sochař v současnosti dělá na znacích Armády České republiky a vojska císařského Rakouska. „Obelisk je navržený z vápenické šedomodré střednězrnné žuly, jejíž přední strana bude leštěná," přiblížila budoucí monument mluvčí hodonínské radnice Hana Rakusová.

Na ploše budou také bronzové vojenské znaky císařského Rakousko-Uherska a současně české armády. „Od sebe je oddělí bronzový plastický nápis Město Hodonín svým vojákům," popsala novinku mluvčí.

Huláni a jízda

Myšlenka se zamlouvá zvláště dalšímu z místostarostů Jiřímu Jandovi. „Hodonínskými kasárnami prošly tisíce lidí. Mám takový sen, aby se po našem městě udělaly vzpomínkové cedulky, které by odkazovaly na důležitá a zajímavá místa, domy a osobnosti," řekl Janda, který v kasárnách dokonce sloužil.

Jejich založení se datuje 
k roku 1881. Armáda tady společně se stovkou civilních zaměstnanců působila dalších sto dvacet let. „Po ukončení vojenské činnosti v letech 2003 a 2004 rozhodlo hodonínské zastupitelstvo 
o bezúplatném převzetí z vlastnictví státu do majetku města," stojí v materiálech hodonínského odboru rozvoje města.

Podle Antonína Kučery, který se zajímá o historii konkrétních míst v Hodoníně, byli v kasárnách asi jako jedni z prvních ubytovaní muži z 10. jízdní brigády. 
„V listopadu 1883 je vystřídal 13. hulánský regiment. Od počátku zde byla upřednostňovaná jízda," sdělil milovník regionální historie.

Vojenská činnost se stupňovala především po vzniku první Československé republiky. Od roku 1920 bylo ve slováckém městě vojenské jezdecké učiliště, které vedli v prvních pěti letech francouzští důstojníci.