VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Štědrovečerní menu? Na stůl se hodí kaviár, rum nebo teplý bramborový salát

Jižní Morava /ANKETA/ - Štědrovečerní tabule se dá pojmout nejen klasicky. Na sváteční stůl se hodí i luxusní gurmánské pokrmy, stejně jako netradiční přípitek.

19.12.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Václav Pancer

Smažený kapr a bramborový salát je osvědčená klasika, která k Vánocům v České republice patří. Štědrovečerní tabuli však lze sestavit i z jiných jídel a tím dát vánočnímu hodování nový rozměr. Deník Rovnost přináší několik tipů, jak udělat z oslav Štědrého večera gurmánský zážitek.

GURMÁNSKÉ VÁNOCE. Slavnostní chvíle si zaslouží i luxusní pokrmy. „Na vánoční tabuli se hodí ústřice, například černá perla, kaviár z jesetera nebo čerstvý candát. Jako součást vánočního menu v restauraci připravuji candáta jako delikatesu s houbovým kubou a slaninovou pěnou," informoval šéfkuchař brněnské restaurace Pavillon Jan Kaplan.

Vánoční menu
∙ Alternativy ke kaprovi: losos, pstruh, candát, treska, kambala nebo mořský ďas
∙ Bramborový salát jinak: vídeňský salát bez majonézy, s bramborami nakrájenými na plátky
∙ Luxus na vánočním stole: kaviár a ústřice
∙ Slavnostní přípitek: kvalitní rum, vánoční koktejl s becherovkou

SLAVNOSTNÍ PŘÍPITEK. Součástí oslav je také přípitek. „V poslední době jsou mezi lidmi velmi oblíbené rumy. Na český trh proniká spousta nových značek. Na Vánoce jako přípitek doporučuji právě kvalitní rum," poznamenal barman brněnského baru Super Panda Circus Tomáš Křemenák.

Lidé si také mohou umíchat vánoční koktejly. „Ideální je použít becherovku. Je kořeněná a podobné chutě k Vánocům patří. Stačí ji smíchat například se zázvorovým nebo jablečným punčem nebo spojit s ovocným sirupem a citronovou nebo limetovou šťávou. Tyto koktejly se dají pít ohřáté i chlazené," popsal možnosti barman.

VÁNOCE BEZ KAPRA. Lidé, kteří nemají rádi kapra, si na svůj vánoční stůl mohou připravit jiné ryby. „Ideální je na slavnostní večeři třeba losos nebo pstruh. Kdo ryby nemá rád vůbec, může si dát smažený vepřový řízek s bramborovým salátem. Klasický těžký majonézový salát se však dá nahradit vídeňským bramborovým salátem. Brambory se do něj dávají nakrájené a jí se teplý," nabídl varianty šéfkuchař Hamé Slovácká Fruta Kunovice Radek Brychta.

Alternativy nabízí také šéfkuchař Pavillonu Kaplan. „Když si chcete udělat radost, kupte třeba tresku, kambalu nebo mořského ďasa," podotkl šéfkuchař.

VEČEŘE V RESTAURACI. Stále víc jihomoravských restaurací zájemcům nabízí štědrovečerní menu. O slavnostním dnu si tak lidé mohou dopřát pokrm připravený profesionály. Rezervace na poslední chvíli už ale v podnicích možná není. Restaurace hlásí obsazeno.

Přibližně sto čtyřicet lidí si letos štědrovečerní večeři za šest set korun dopřeje v brněnském hotelu Myslivna. „Kapacita se naplnila už začátkem prosince, lidé mají o štědrovečerní menu zájem. Hostům nabídneme jak tradičního kapra, tak smažený kuřecí nebo vepřový řízek," popsal Petr Novotný z provozního oddělení hotelu.

Zájemcům pro příští rok doporučil místa rezervovat co nejdřív, ideálně už začátkem prosince.

Autor: Eliška Gáfriková

Plánujete na Vánoce netradiční štědrovečerní večeři?

ANO

5 %

NE

95 %

Hlasovalo: 225

Anketa byla ukončena

19.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté Veselí nad Moravou v krajském přeboru podruhé v řadě prohráli 0:2. Na snímku je záložník Aleš Radmil.

Zase 0:2. Fotbalisté Veselí ve vloženém kole nestačili na Bosonohy

Ilustrační foto

Kvůli salmonele vybijí v Pohořelicích 65000 slepic. Vejce stahují z prodeje

Komplex trvá. Mutěnice prohrály s Bystrcí 0:1

Mutěnice – Bystrcký komplex dál trvá. Mutěnickým fotbalistům to proti Dostě prostě nejde. Svěřenci trenéra Petra Zemánka před rokem prohráli pod Brněnskou přehradou 1:3, předtím stejnému soupeři podlehli 0:4 a nepříjemnou sérii neukončili ani ve středu. Vinaři ve vloženém 14. kole krajského přeboru padli s Bystrcí 0:1. Duel dvou aspirantů na postup do divize ve 36. minutě rozhodl domácí útočník Radim Chyla. Hosté dohrávali bez vyloučeného obránce Tomáše Novotného.

Test Deníku Rovnost o důvěřivosti důchodců: Nesete přeplatek? Jdu otevřít

Břeclav /TEST/ - Deník Rovnost testoval důvěřivost důchodců. Redaktor a nejprve ukrytý strážník zkoušeli, jak starší lidé dokážou odolat lákavé nabídce podvodníka.

AKTUALIZOVÁNO

Paraglidista zemřel při pádu na pole. Záchranáři ho oživovali marně

Moravský Žižkov – Ačkoliv téměř čisté nebe nad Břeclavskem ve středu ozařovalo slunce, let pro jednoho z účastníků tamního evropského šampionátu v motorovém paraglidingu skončil smrtí. Prestižní akci konanou na letišti v Břeclavi poznamenala tragická nehoda.

Trest pro ženu v lágru? Noc a den v márnici

Praha - Je konec května 1945, válka skončila. Na Vypichu je živo, hemží se to tam auty a vojáky. V náručí jednoho důstojníka se choulí osmiletá holčička. „Táto můj, táto můj, ty ses nám vrátil,“ volá děvče a zasypává vojákovu tvář polibky. Při vzpomínce na první setkání s otcem poté, co ho pět let neviděla, se i teď tlačí Zdeně Čapkové slzy do očí. Její otec František Bernas, důstojník československé armády, musel z protektorátu utéct před gestapem. Matku zavřeli nacisté do lágru.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení