Někteří z podepsaných si stěžovali na rychle projíždějící auta a jiní je chtěli z trasy úplně vykázat. „To ale není možné. Jsme vázáni zásadní podmínkou kvůli dotaci,“ řekl místostarosta Strážnice Walter Bartoš.

Cyklotrasa před čtyřmi lety vznikla z dotačních peněz, které se vztahovaly na opravu povrchu stávající polní cesty, přičemž měla zůstat zachovaná její třída. Z této opravené cesty potom vznikla cyklotrasa, na kterou na rozdíl od cyklostezky auta vjet mohou. „Na polní cestě auta přece jezdí. Stejně tak jsme to museli zachovat u cyklotrasy. Kdybychom průjezd zakázali, porušíme podmínky dotace. Někdo si začne stěžovat a my peníze můžeme rovnou vrátit,“ reagoval místostarosta.

Stížnost na auta
∙ Lidé ve Strážnici si stěžovali na rychle projíždějící auta na cyklotrase a sepsali petici. 

∙ Řidiči musí mít povolení a nesmí překročit rychlost 30 kilometrů v hodině. 

∙ Vedení města zavedlo intenzivní kontroly.

Lhůta podpory, tedy její udržitelnost, potrvá ještě zhruba dva roky. Jak zástupci města situaci s auty na cyklotrase vyřeší potom, se teprve uvidí. „Do té doby ale musí lidé vjezd aut respektovat,“ upozornil Bartoš.

Podle cyklisty Romana Kegla, který má trasy na Slovácku dobře zmapované, auta na stezkách nemají co dělat. „Některé cesty jsou úzké a jezdí na nich také bruslaři a občas po nich jde i chodec. Třeba v zatáčce člověk nikdy neví, kdy se může s autem střetnout. Mám pocit, že řidiči jsou v poslední době vůči cyklistům stále agresivnější,“ řekl Kegl.

Podle krajského koordinátora Besip Pavla Čížka musí řidiči mezi cyklisty jezdit opatrně. „Je nutné, aby lidé v autech dávali na cyklisty pozor, byli ohleduplní a vyhýbali se jim. Musí se chovat tak, aby byla jízda bezpečná pro obě strany,“ popsal Čížek.

Zámek Lednice.
Moravské památky navštívily v létě statisíce lidí. Nejvíce lákal lednický zámek

Omezení řidičů na strážnické stezce tak zůstane stejné, vedení města ale zavedlo intenzivní kontroly, které provedou jak městští, tak státní policisté. „Pokud někdo předpisy poruší, dostane standardní pokutu. Momentálně už strážníci auta monitorují a zaměřují se hlavně na dodržování rychlosti pomocí radarového měření a na to, jestli řidiči opravdu mají povolení vjezdu,“ sdělil místostarosta Bartoš. Věří, že tím se problém vyřeší a že projíždějící cyklisté budou více v bezpečí.

Na cyklotrase, která vede kolem zahrádkářských kolonií z Hodonína do Rohatce, auta také jezdí, žádné problémy ale vedení tamní radnice zatím nezaznamenalo. „Po cestě jezdí autem většinou pracovníci k vodárnám nebo zahrádkáři, kteří mají při silnici pozemky. Zatím si na ně žádný cyklista nestěžoval,“ řekl hodonínský místostarosta Ladislav Ambrozek.

KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ