Dodatečně se mohou ještě hlásit ti, kteří mají zájem o kurz práce s notebookem pro starší, ten je určený pro úplné nováčky. Hodonínská knihovna zpřístupnila pro letošek volnočasové vzdělání v deseti kurzech. Neobsazená zůstala jen digitální fotografie po začátečníky. „Obvykle bývala plná, ale letos jsme ji neotevřeli. Asi už jsou všichni v této oblasti zkušenější," zamyslela se knihovnice.

Návštěvnost kurzů se podle ní stále drží nad sto posluchači na semestr. „Nejmladší mají pětatřicet let a nejstarší oslavili i osmdesátku," přiblížila.

Tradičně velký zájem bývá o jazyky a pak o dějiny českých zemí, které přednáší historik Masarykova muzea v Hodoníně Marek Vařeka. Letos se na něj přihlásilo nejvíce zájemců, a to sedmadvacet. „Tentokrát se budeme zabývat obdobím od třicetileté války až do konce osmnáctého století. Samozřejmě se zastavíme u dílčích problémů, takže několik hodin budu věnovat Františku Štěpánu Lotrinskému, který měl vztah k Hodonínu a Holíči," nastínil letošní program dějin českých zemí Marek Vařeka.

Studenti se s ním dostanou také do víru slezských válek nebo se podívají do lánových rejstříků. „Řada z posluchačů si dělá genealogii, takže se dozvědí, jakým způsobem mají postupovat či kde potřebné údaje najdou," představil historik další zaměření pátečních přednášek.

Kromě toho se účastníci kurzu podívají na zajímavé exponáty, mezi které patří i dobové zbraně. Zároveň získají nové znalosti z regionální historie. Mezi zajímavosti hodin dějin českých zemí patří oblíbené výlety. „Letos pojedeme na Tovačovsko, pak je pozvu na výstavy v našem muzeu, kam mají volný vstup. Několik studentů jsem potkal a už se na páteční hodiny těší. Samozřejmě já také," uvedl Vařeka.

Ten na Univerzitě volného času přednáší od roku 2010. „Za tu dobu jsme byli už dvakrát v Rakousku, v Hainburku jsem ukazoval, kde se Přemysl Otakar II. oženil s Markétou Babenberskou. Ve Vídni jsme navštívili arcivévodu Andrease Salvatora a prohlédli si hrobku a centrum," dodal historik, který se studenty zavítal i na Slovensko.