Vytvořit zajímavou část města a přilákat turisty. Takový byl hlavní záměr před výstavbou vinných sklepů ve Strážnici. Po osmi letech zřejmě dostane hmatatelné obrysy.

První sklípky se v lokalitě Jizdébka objeví možná už brzy. „Areál by do Strážnice přitáhl další turisty. Město má co nabídnout, ale sklepy tu nemáme. A to ani přesto, že jsou tady vinařství i vinohrady," míní strážnický rodák Josef Pátek.

Žádost ohledně projektu na pětatřicet vinných sklípků přišla na městský úřad už v roce 2007. „Protože měly stavby vyrůst mimo zastavitelnou část města, muselo dojít ke změně územního plánu," vysvětlila referentka odboru investic a správy budov Romana Okániková.

Právě při úpravě územního plánu nastaly komplikace. „Jedná se o lokalitu Strážnického Pomoraví. Odbor životního prostředí ve Veselí nad Moravou proto se změnou nesouhlasil," sdělila Okániková.

Změna územního plánu dostala zelenou v roce 2010. Byla ale podmíněná studií. „Její zpracovávání začalo o dva roky později, do centrálního registru se dostala loni v létě," přiblížila referentka.

Upozornila, že nic nebrání tomu, aby majitel zažádal o územní a stavební povolení. „V nejbližší době by sklepy mohly vyrůst," doplnila.

Autor myšlenky Josef Vavřík ze Strážnice se ale podivuje nad tím, jak dlouho rozhodování trvá. Svůj záměr přirovnal k projektu roztančených sklepů ve Velkých Pavlovicích. „Ty byly vytvořené za tři roky. Ve Strážnici přitom všechno řešíme už osm let," kroutil hlavou Vavřík, podle kterého za zdržení může především špatná spolupráce zúčastněných.

„Nyní už máme vypracovanou územní studii. Následovat bude stavební povolení. Dále instalace jednotlivých přípojek na elektřinu 
a kanalizaci," uvedl Vavřík.

Všechny sklepy by podle plánu měly být postavené jednotně, na patro. „V této lokalitě se stavby nedají podsklepit kvůli vysoké hladině spodní vody. Funkci sklepa na posezení a košty vína bude plnit přízemí. Horní patro poslouží na ubytování případných hostů," nastínil návrh Vavřík.

Dodal, že nová stavení nemusí vlastnit jen místní. „Bylo by vcelku jedno, kdo by si je koupil. Důležité je, aby do města přitáhla více lidí," uvedl Strážničan.